Tizennyolc év börtönre ítélték a 2016-os nizzai kamionos merénylet elkövetőjének segítőit

  • Narancs.hu/MTI
  • 2024. június 14.

Külpol

Amiért „logisztikai és ideológiai segítséget” nyújtottak a támadónak.

A párizsi különleges esküdtszék 18 év szabadságvesztésre ítélte a dél-franciaországi Nizzában nyolc évvel ezelőtt 86 áldozatot és több mint 450 sebesültet követelő gázolásos terrortámadás két fő vádlottját a fellebbviteli perben. A 48 éves Mohamed Ghraiebet, egy francia-tunéziai szállodai recepcióst és a 44 éves Chokri Chafroudot, egy hajléktalan tunéziai illegális bevándorlót terrorista bűnszövetkezet vádjával ítélték el csütörtök este,

amiért „logisztikai és ideológiai segítséget” nyújtottak a terrortámadást végrehajtó iszlamista merénylőnek, a tunéziai származású Mohamed Lahouaiej-Bouhlelnek.

A két gyanúsítottat az elsőfokú perben 2022 decemberében is 18 év szabadságvesztésre ítélték. Egyik vádlott sem iszlamista, és az ügyészség nem tekintette őket tettestársaknak. A merénylő barátja, Mohamed Ghraieb a támadás másnapján önként jelentkezett a rendőrségen, 2019-ben rendőri felügyelet mellett szabadlábra helyezték. Őt azzal vádolták, hogy segített az elkövetőnek a fegyverek beszerzésében és a támadáshoz használt kamion kibérlésében, jóllehet arra nincs bizonyíték, hogy tudomása volt a merénylettervről. A terrorista másik barátját, Chokri Chafroudot is hasonló indokkal ítélték el. A perben mindketten tagadták, hogy segítettek a fegyverek beszerzésében, ahogy azt is, hogy részt vettek a teherautó kibérlésében.

A nizzai merényletet 2016. július 14-én este hajtották végre, miközben a tengerparti sétányon körülbelül 30 ezren nézték a nemzeti ünnepet lezáró tűzijátékot. Az elkövetővel a helyszínen végeztek a rendőrök. A merényletet az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára, de a nyomozás megállapította, hogy az elkövető nem állt kapcsolatban velük.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.