Tizennyolc év börtönre ítélték a 2016-os nizzai kamionos merénylet elkövetőjének segítőit

  • Narancs.hu/MTI
  • 2024. június 14.

Külpol

Amiért „logisztikai és ideológiai segítséget” nyújtottak a támadónak.

A párizsi különleges esküdtszék 18 év szabadságvesztésre ítélte a dél-franciaországi Nizzában nyolc évvel ezelőtt 86 áldozatot és több mint 450 sebesültet követelő gázolásos terrortámadás két fő vádlottját a fellebbviteli perben. A 48 éves Mohamed Ghraiebet, egy francia-tunéziai szállodai recepcióst és a 44 éves Chokri Chafroudot, egy hajléktalan tunéziai illegális bevándorlót terrorista bűnszövetkezet vádjával ítélték el csütörtök este,

amiért „logisztikai és ideológiai segítséget” nyújtottak a terrortámadást végrehajtó iszlamista merénylőnek, a tunéziai származású Mohamed Lahouaiej-Bouhlelnek.

A két gyanúsítottat az elsőfokú perben 2022 decemberében is 18 év szabadságvesztésre ítélték. Egyik vádlott sem iszlamista, és az ügyészség nem tekintette őket tettestársaknak. A merénylő barátja, Mohamed Ghraieb a támadás másnapján önként jelentkezett a rendőrségen, 2019-ben rendőri felügyelet mellett szabadlábra helyezték. Őt azzal vádolták, hogy segített az elkövetőnek a fegyverek beszerzésében és a támadáshoz használt kamion kibérlésében, jóllehet arra nincs bizonyíték, hogy tudomása volt a merénylettervről. A terrorista másik barátját, Chokri Chafroudot is hasonló indokkal ítélték el. A perben mindketten tagadták, hogy segítettek a fegyverek beszerzésében, ahogy azt is, hogy részt vettek a teherautó kibérlésében.

A nizzai merényletet 2016. július 14-én este hajtották végre, miközben a tengerparti sétányon körülbelül 30 ezren nézték a nemzeti ünnepet lezáró tűzijátékot. Az elkövetővel a helyszínen végeztek a rendőrök. A merényletet az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára, de a nyomozás megállapította, hogy az elkövető nem állt kapcsolatban velük.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk