Putyin nem vesz részt Gorbacsov temetésén

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 1.

Külpol

Nem fér bele a programjába.

A Kreml közlése szerint Vlagyimir Putyin nem lesz ott a szerdán elhunyt Mihail Gorbacsov temetésén. A Guardian hozzáteszi, hogy ez kifejezetten elutasító gesztusnak nevezhető.

Az orosz szóvivő,  Dmitrij Peszkov azzal magyarázta Putyin távolmaradását, hogy az időbeosztása miatt nem tud részt venni a moszkvai Szakszervezetek Házában tartandó nyilvános búcsúztatáson, illetve a szombati temetésen a Novodevicsij temetőben. Ehelyett Putyin csütörtök reggel rótta le kegyeletét a szovjet vezető előtt, és virágot vitt Gorbacsov koporsójához a moszkvai Központi Klinikai Kórház gyászcsarnokába.

A Kreml azt is közölte, hogy Gorbacsov nem kap hivatalos állami temetést, ezzel Nyikita Hruscsov óta ő az első vezető, akit nem ér ez a megtiszteltetés.  Peszkov azért hozzátette, hogy a temetés tartalmazza majd egy állami temetés elemeit, például díszőrség is jelen lesz, de a szóvivő kifejtette, hogy nem biztos benne, hogy ez állami temetésnek minősül a hivatalos definíció szerint, ennek utána kell néznie.

Gorbacsov egyébként feszült viszonyban volt Putyinnal, többször is panaszkodott arra, hogy az elnök nem hajlandó elfogadni a tanácsait. Ráadásul olykor óvatos kritikát is megfogalmazott Putyinnal szemben,  nem támogatta Oroszország ukrajnai akcióját, a két nemzet közötti béke helyreállítását szorgalmazta. Putyin politikáját értékelve a közelmúltban kijelentette, az ukrajnai beavatkozás mindent megsemmisített, amit az ország az előző években elért.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk