Putyinistának tartja a Fideszt a Finnek Pártja

  • narancs.hu
  • 2024. június 23.

Külpol

És egyszem EP-képviselőjük leleplezte a magyar kormánypárt kommunikációs stratégiáját.

A Finnek Pártja nevű jobboldali finn párt európai parlamenti képviselője, Sebastian Tynkkynen örömhírként tálalta, hogy a Fidesz nem csatlakozik az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) pártcsaládjához – vette észre a 444.

A Finnek Pártja korábban is kritizálta a Fideszt a magyar kormány Ukrajna-politikája miatt, amelynek Finnországra nézve is voltak hátrányos következményei.

Tynkkynen azt mondta, a választások előtt többször is kapott kérdést arról, mit szól ahhoz, hogy a Fidesz képviselői az ECR frakciójához szeretnének csatlakozni. Azt felelte, mindent megtesz annak érdekében, hogy ezt megakadályozzák. 

„Helyesen cselekedtünk az ECR-ben, kint tartottuk a putyinistákat. Remélhetőleg a többi frakció is így fog tenni” – nyilatkozta Tynkkynen.

A választások előtt egy ideig úgy látszott, hogy a Fidesz az ECR-hez közelít, de állítólag a pártcsalád EP-frakciójának vezetője, az Orbán Viktorral egyébként jó kapcsolatokat ápoló Giorgia Meloni olasz miniszterelnök nemet mondott. Ezután történt, hogy a román AUR párt csatlakozott az ECR-hez. Kocsis Máté magyarországi frakcióvezető pedig azt tette közzé, hogy egy ilyen magyarellenes párt mellé nem is ülnének be a fideszesek:

Tynkkynen azonban azt írta erről a közösségi oldalon, hogy a magyar kormánypárt az utolsó pillanatig próbálkozott a csatlakozással, és csak azután változott a narratíva, és esett szó a román pártbéliek belépéséről, hogy kiderült, a Fideszt tényleg nem akarják felvenni az ECR-be.

Ennek a frakciónak korábban 69 tagja volt, most 88 lett, ezzel a harmadik legerősebb képviselőcsoport, megelőzve a liberális Renew csoportot. 

A címlapkép forrása a finn jobboldali képviselő Facebook-oldala

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyen nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazságot. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk