Egy romániai faluban lesz a NATO legnagyobb európai légibázisa

  • narancs.hu
  • 2024. június 23.

Külpol

Oroszország ukrajnai inváziója megváltoztatta a NATO légierejének stratégiai helyzetét.

A romániai Mihai Kogalniceanu (MK) légibázis – amely nevét a közeli kis faluról kapta – lesz Európa legnagyobb NATO-bázisa, nagyobb, mint a németországi Ramstein – állítja helyszíni riportjában a BBC, melyet a hvg.hu szemlézett.

Az MK-bázis hamarosan egy – nemrég Norvégiától vásárolt – román F-16-osokból álló századdal, valamint MQ-9 Reaper drónokkal és egy katonai várossal bővül, és itt állomásozik majd 32 ország NATO-hadseregének, légierejének és haditengerészetének személyzete is. A legfrissebb érkezők most a finnek, a bázison pedig régebb óta 1840 amerikai katona is állomásozik.

A bázis a Fekete-tenger partjaitól mindössze 20 km-re, Odesszától 300 km-re, az oroszok által megszállt krími Szevasztopoltól pedig 400 km-re fekszik.

Charlie Tagg brit pilóta azt mondja, Oroszország ukrajnai inváziója megváltoztatta mind azokat a területeket, amelyek felett repül, mind a misszió stratégiai helyzetét. Utolsó bevetésén, 2021-ben a NATO vadászpilótái messze a Fekete-tenger nemzetközi vizei felett repültek. Most azonban ragaszkodnak a román és bolgár felségvizek feletti 12 tengeri mérföldes zónához, “hogy elkerüljék a félreértéseket, az oroszokkal való eszkalációs helyzeteket”.

A pilóta azt mondta, hogy érkezése óta nem volt felszólítás orosz repülőgép elfogására,

bár korábbi bevetéseken, a Balti-tenger felett volt ilyen.

Bár a NATO repülőgépei kerülik a felesleges összecsapásokat az oroszokkal, két ismert incidens történt a Fekete-tenger felett. 2022 szeptemberében egy orosz pilóta félreértette a földi irányítás parancsát, és csak hajszál híján nem lőtt le egy brit hírszerző gépet, amelynek 30 fős legénysége volt, 2023 márciusában pedig egy Romániából induló amerikai MQ-9 Reaper drónnak egy orosz Szu-27-es “Flanker” repülőgép szándékosan ütközött nemzetközi vizek felett.

 

Nicolae Cretu bázisparancsnok szerint a mindennapi élet az MK-bázison mindezek ellenére jelenleg többnyire nyugodt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyen nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazságot. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk