Orosz helikopterekről nyitottak tüzet a Wagner-zsoldosokra

  • narancs.hu
  • 2023. június 24.

Külpol

Vlagyimir Putyin az egy évszázaddal ezelőtti orosz polgárháborúhoz hasonlította a helyzetet.

Szombat délután orosz katonai helikopterekről lőtték a Moszkva felé tartó Wagner-zsoldossereget. Jevgenyij Prigozsin puccskísérletéről több cikket írtunk: éjszaka bejelentette, hogy rendet tesz a védelmi minisztériumban, és hogy elsősorban Sojguval van problémája, mire Putyin kemény leszámolást ígért az állami tévében. A jelek szerint Prigozsin alig találkozik ellenállással Rosztovban, és már Voronyezs felé tart, amely mindössze 500 kilométerre van Moszkvától. Rácz András szerint nem sok esély van arra, hogy elérik a fővárost.

A Reuters újságírója arról számolt be, hogy

orosz katonai helikopterek nyitnak tüzet a Wagner-seregre a Rosztov és Moszkva közötti 1100 kilométeres táv felénél.

Prigozsin korábban azt állította, hogy elfoglalta a rosztovi katonai pontokat. A város azért jelentős, mert az Ukrajna elleni invázió logisztikai „kikötőjeként” funkcionál.

Ez az első jelentős összecsapás azóta, hogy éjjel Prigozsin bejelentette azt, amit Putyin zendülésnek nevezett. Az akcióról Rácz András azt írta„Minden ilyen helyzetben az a leglényegesebb változó, hogy az elit meghatározó tagjai csatlakoznak-e a kihívóhoz, jelen esetben Prigozsinhoz. Egyelőre nem látszik ilyesmi.”

Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója, Mihajlo Podoljak a Meduzának úgy nyilatkozott, Oroszország a polgárháború küszöbén áll: „Hagyományos, elitek közötti belső konfliktussal nézünk szembe, amely minden bizonnyal polgárháborúvá fajul. Ha nem ma, akkor holnap, vagy ha nem holnap, akkor holnapután” – mondta, és emlékeztetett rá, hogy tegnap este 49 rakéta csapódott be ukrán városokba a civil lakosságot célozva.

Zelenszkij a Twitteren reagált az eseményekre:

„Mindenki, aki a gonosz útját választja, önmagát pusztítja el”

– írta. „(...) Aki rakétákkal terrorizál, és amikor elfogynak, megalázza magát azzal, hogy Shahed drónokat vesz. Aki megveti az embereket, és százezreket küld a háborúba, hogy végül elbarikádozza magát Moszkvában azoktól, akiket maga fegyverzett fel. Oroszország hosszú ideig propagandát alkalmazott, hogy elfedje gyengeségét és kormánya butaságát. Ám most akkora káosz van, hogy azt egyetlen hazugság sem tudja elrejteni. És mindez egy ember, aki újra és újra 1917-tel ijesztget, bár nem tud mást elérni, csak ezt a káoszt.”

Az ukrán elnök szerint Oroszország gyengesége nyilvánvaló. „Teljes körű gyengeség. És minél tovább tartja Oroszország csapatait és zsoldosait a földünkön, annál több káosz, fájdalom és probléma vár rá később. Az is nyilvánvaló, hogy Ukrajna képes megvédeni Európát az orosz gonoszság és a káosz terjedésétől.”

Májusi írásában Bernard Guetta európai parlamenti képviselő, publicista azt írta, jelenleg egyedül Prigozsin jelent veszélyt Putyin hatalmára, ő az, aki a legkeményebben bírálta az ukránok elleni háborút: „Az a gyakran hangoztatott elképzelés, hogy Prigozsin valójában Vlagyimir Putyin szócsöve, akit arra használ, hogy rajta keresztül tegye felelőssé a vezérkart Oroszország katonai kudarcaiért, nem állja meg a helyét. Ha ez igaz lenne, azzal az elnök elismerné, hogy nem meri közvetlenül támadni a tábornokokat, és ráadásul szándékosan ellenségeskedést szítana a körükben, miközben pozícióban tartja őket. Ez nemcsak a saját gyengeségének beismerése lenne, hanem még jobban aláásná vele a saját hatalmát, növelve annak a kockázatát, hogy katonai puccsal buktatják meg.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk