Egy sor fontos kérdésről nem döntenek az uniós pénzügyminiszteri tanácson

  • narancs.hu
  • 2022. december 6.

Külpol

Tovább játszik a tűzzel a magyar kormány. 

Nem születik kedden döntés Magyarország helyreállítási alapjának jóváhagyásáról, a jogállamisági eljárás lezárásáról, a 7,5 milliárd euró befagyasztásáról, az Ukrajnának nyújtandó uniós hitelről, és a globális minimumadóról az uniós pénzügyminiszteri tanácson – írja a hvg.hu

Már az ülés kezdetén úgy döntöttek, hogy a globális minimumadót leveszik a napirendről, és hasonló döntés született az 5,8 milliárd eurós helyreállítási alapról is. A jogállamisági eljárás ügyében a tagállamok abban maradtak, hogy felkérik az Európai Bizottságot (EB) egy új javaslat elkészítésére. 

A hvg.hu cikke szerint nincs vita a tagállamok között arról, hogy az unió pénzügyi érdekei veszélyben vannak Magyarországon, azonban a 7,5 milliárd eurós pénzbefagyasztást sokallják. Hiszen szeptemberben, amikor a magyar kormány vállalta 17 feltétel teljesítését, ugyanez az összeg szerepelt a bizottsági javaslatban. Néhány kormány szerint hiába csak részben teljesítette ígéreteit a magyar kormány, ennek jelentkeznie kellene az értékelésben és a befagyasztani szánt pénz nagyságában.

Varga Mihály magyar pénzügyminiszter azt mondta, Magyarország nem támogatja a pénzügyi rendelet módosítását, ami azt jelenti, hogy nem járulunk hozzá az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós közös hitel felvételéhez. Zbyněk Stanjura cseh levezető elnök az EB-hez fordult és azt kérte Johannes Hahn költségvetési biztostól, hogy dolgozzanak ki alternatív megoldásokat, amelyek nem járnak az egyhangúságot megkövetelő szavazással.

A portál azt írja, egyre valószínűbb, hogy az állam- és kormányfők jövő heti ülése elé kerülnek a fentebb említett kérdések. A pénzügyminisztereknek erre az évre nincs már tervezett találkozója, ezért rendkívüli ülést kell összehívni, ha döntést akarnak hozni.

A helyreállítási alapok esetében még ebben az évben nemcsak dönteni kell, hanem az erre vonatkozó szerződéseket is el kell készíteni. Ellenkező esetben Magyarország végérvényesen elveszíti az 5,8 milliárd euró vissza nem térítendő támogatás 70 százalékát.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?