Rakétatámadás ért egy gázai kórházat, százak halhattak meg

  • narancs.hu
  • 2023. október 18.

Külpol

A történtekért senki sem vállalta a felelősséget. Joe Biden így nem tárgyal Jordániában. Tüntetések voltak több közel-keleti városban.

Légicsapás érte a gázavárosi baptista Al-Ahli kórházat kedd este.

A gázai egészségügyi minisztérium szerint 500-an, egy másik gázai tisztviselő szerint 300-an halhattak meg, és rengeteg a sebesült. A kórház nemcsak sérültekkel volt tele, de több százan ode menekültek a bombázások elől isírja a BBC.

Izraeli-palesztin konfliktus

 
Orvos ül a gázai Al-Ahli baptista kórház udvarán, miután az épületet rakétatámadás érte
Fotó: MTI/EPA/Mohamed Szaber

A történteket senki sem vállalta magára. A gázai hatóságok szerint a légicsapást Izrael követte el. A baptista Al-Ahli kórház azok között volt, amiket Izrael korábban felszólított a kiürítésre. Az izraeli hadsereg szerint a Palesztin Iszlám Dzsihád saját meghibásodott rakétája okozta a robbanást.

Joe Biden izraeli látogatása előtt John Kirby Fehér Ház-szóvivő azt mondta: az izraeliek kategorikusan tagadják, hogy ők lennének a felelősek a gázai kórház elleni rakétacsapásért. Egyértelműen azt mondják, hogy nem ők voltak, mondta Kirby.

A kórházat ért csapást elítélte többek között a WHO (Egészségügyi Világszervezet) és az Orvosok Határok Nélkül. Antonio Guterres ENSZ-főtitkár azt írta, elborzadt az eset miatt. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke közölte: a civil lakosságot minden körülmények között védeni kell.

Izraeli-palesztin konfliktus

 
Letakart holttestek a gázai Al-Ahli baptista kórházban, miután az épületet rakétatámadás érte
Fotó: MTI/EPA/Mohamed Szaber  

Mahmúd Abbász palesztin elnök 3 napos gyászt hirdetett, és lemondta Jordániában tervezett találkozóját Joe Biden amerikai elnökkel. Jordánia lemondta a regionális csúcstalálkozót: a külügyminiszter szerint jelenleg nincs miről beszélni a háború megállításán kívül. Joe Biden így nem is utazik Jordániába, csak Izraelbe. Az amerikai elnök a tervek szerint ma megérkezik Izraelbe, hogy kifejezze szolidaritását, és megvitassa a háborús terveket az izraeli vezetéssel.

A kórházat ért támadás miatt több közel-keleti városban voltak tüntetések. Ciszjordániában több százan csaptak össze a hatóságokkal, Libanonban kövekkel dobálták az amerikai nagykövetséget. De tüntettek Törökországban és Jordániában is.

Libanonban a Hezbollah meghirdette a "harag napját".

Mindeközben az izraeli hadsereg arra szólította fel a gázai civileket, hogy menjenek délre. A hadsereg szerint délen humanitárius segélyt is kapnak, "a szükségleteknek megfelelően". Az elmúlt napokban már több százezer ember hagyta el otthonát a hadsereg felszólításai után.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk