Reggelre elfoglalták az oroszok a zaporizzsjai atomerőművet

  • narancs.hu
  • 2022. március 4.

Külpol

Európa legnagyobb atomerőművének egyik épületét éjjel találat érte, kigyulladt, de nem észleltek radioaktív sugárzást, a tüzet is eloltották. Reggelre a létesítményt elfoglalta az orosz hadsereg.

Az orosz csapatok elfoglalták a zaporizzsja atomerőművet – írta az ukrán hatóságokra hivatkozva a BBC pénteken reggel 8-kor.

A személyzet tovább dolgozik, figyeli az erőművet.

A létesítményt hajnali egy körül találat érte, kigyulladt az egyik épülete. Jó ideig nem lehetett tudni, mekkora a baj, de aztán hajnalban közzé tették, hogy a reaktor nem sérült meg, és szivárgás sincs. 

Az ukrán hatóságok közölték, hogy a tűznek nincs áldozata, és a becsapódó lövedék nem a reaktortelepet, hanem egy közeli ötszintes épületet érte. Zelenszkij elnök arra kérte az európai vezetőket, akadályozzák meg, hogy a csernobilihoz hasonló globális katasztrófa következzen be. Arról beszélt, Oroszország abban is világelső, hogy atomerőművet bombázott – írja a BBC. Boris Johnson brit miniszterelnök rendkívüli ülést kezdeményez az ENSZ Biztonsági Tanácsában a zaporizzsjai támadás miatt.

A Telex beszámolója szerint ezzel együtt az elmúlt napokhoz képest mintha kevesebb célpontot támadott volna az orosz hadsereg.

Ukrajnai h?bor?

 
Égő lakóház Kijevben csütörtök este. Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij
 
 
 

 Csütörtök este óta új hír még, hogy cseh fegyvergyártók újabb fegyverszállítmányt küldenek Ukrajnába, ezt a cseh parlament is megszavazta, ahhoz is hozzájárulva, hogy polgárai Ukrajna oldalán harcoljanak. 

A Mol Fehérvár–Győr csütörtök esti mérkőzésén a Vidi ukrán játékosának, Petrjaknak a gólja után a csapat ukrán játékosai a kamerák elé állva kérték, legyen vége a háborúnak. 

A Budapesten élő teniszező, Szerhij Sztahovszkij családja Magyarországon marad, ő azonban hazament, csatlakozott Kijev védőihez.

A BBC arról is beszámolt, hogy Oroszország egyik utolsó független hírügynöksége, a TV Rain (oroszul Dozsgy) bejelentette, hogy egy időre befejezi a tevékenységét. Az orosz hatóságok a hét elején már blokkolták a csatorna adását. Többek közt azzal vádolták a televíziót, hogy „orosz állampolgárokat zaklat, megzavarja a köznyugalmat és a közbiztonságot”, mivel beszámolt az orosz–ukrán háborúról, és háborúnak nevezték a kialakult helyzetet, amit az orosz szabályok szerint tilos.

Csütörtökön a csatorna már online műsort adott. A záróműsorban a műsorvezető arról beszélt, hogy az ultolsó lekapcsolja a villanyt, de az első majd felkapcsolja, Natalija Sindejeva, a csatorna egyik alapítója pedig azzal búcsúzott, hogy "nem a háborúra". Munkatársai ezután kimentek a stúdióból, majd az adás a Hattyúk tava bejátszásával folytatódott. Ez Oroszországban szimbolikus üzenet: a Szovjetunió idején a rádiók és a televíziók a Hattyúk tava felvételeit használták sorsfordító pillanatokban, majd később az 1991-es puccs idején is.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk