Angliai magyar is jelentkezett Ukrajnába harcolni

  • narancs.hu
  • 2022. március 4.

Külpol

Boris Johnson figyelmeztette az önkénteseket, hogy a háborúban való részvétellel megsértik a brit törvényeket.

Hatvanéves férfi is jelentkezett önkéntesnek, hogy harcoljon Ukrajna oldalán a háborúban – írja a Daily Mail. 

Brian Grove a neve, Kentben él, van katonai előképzettsége, az elsősegély-nyújtásban is jártas, és azt nyilatkozta, szilárd elhatározása, hogy személyesen segít az ostromlott ukránoknak.

A Telex szúrta ki, hogy a brit lap által megszólaltatott férfiak között, akik az ukrán elnök néhány nappal ezelőtti felhívására reagálva jelentkezni akarnak az Ukrajnában harcoló légióba, akadt egy magyar férfi is, akinek a nevét valószínűleg elírta a lap. 

A 28 éves Horváth Ákos – a Daily Mail szerint Horvádh Ákos – azt mondta a londoni ukrán nagykövetség előtt, aggódik, mit fognak szólni a szülei, ha megtudják, mire készül, de elhatározásáról már nem lehet lebeszélni. Ukrajna Magyarország szomszédja, nem tudja tétlenül nézni, ami ott zajlik, és úgy látja, szükség van ott harcra kész emberekre, és neki van is valamennyi tapasztalata a fegyverek használatában. Tisztában van azzal, hogy meghalhat vagy belerokkanhat a harcba, ez a háború velejárója, „de valakinek mennie kell”.

Boris Johnson brit miniszterelnök viszont inkább lebeszélné az önkénteseket attól, hogy részt vegyenek a háborús konfliktusban, mert ezzel a lépésükkel megsértik a brit törvényeket, és terrorizmus címén vádat emelhetnek ellenük. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

„Egy egyházpolitikai harc kellős közepébe kerültem” – állítja a pünkösdi egyház ügyében meggyanúsított volt intézményvezető

A nemrég lezárult nyomozás 18 milliárd forintos kárértéket állapított meg a Magyar Pünkösdi Egyház intézményrendszerét érintő költségvetési csalás ügyében. Az egyik érintett, jelenleg bűnügyi felügyelet álló volt intézményvezető szerint viszont az ügy csak az egyházon belüli harcok eredménye, és a nyomozás is tendenciózus volt.