Rekordveresége ellenére is újraindul kancellárnak Olaf Scholz

  • narancs.hu
  • 2024. július 24.

Külpol

Szinte magyarosan vállalja a felelősséget az óriási EP-bukásért.

Olaf Scholz jövőre ismét indulni kíván kancellárjelöltként. Ezt maga az érintett közölte újságírói kérdésre válaszolva szerdai sajtótájékoztatóján a német kancellár a nyári szünet előtti utolsó német kormányzati sajtótájékoztatón, miután egy újságíró megkérdezte, tervezi-e követni Joe Biden amerikai elnök példáját és visszalépni. 

V?laszt?sok N?metorsz?gban

 
 
Fotó: Wolfgang Kumm
 

A kancellár azt válaszolta, hogy az SPD nagyon egységes és eltökélt amellett, hogy együtt vágjanak bele a kampányba, majd rövidebben is igent mondott:  „Újra elindulok kancellárjelöltként, hogy ismét kancellár lehessek” – mondta Scholz.

Az elmúlt évtizedekben nagyon súlyos vereséget szenvedtek Németországban a kormánykoalíció pártjai az EP-választásokon, miközben toronymagasan győzött a konzervatív Kereszténydemokrata Unió (CDU) és bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége.

A 2021 óta kormányzó SPD-nek 13,9 százalékot sikerült elérnie, amivel csak a harmadik helyet szerezte meg, 2021-ben ez a szám még 51,8 százalékot kaptak.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

  • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.

Térerő

A modern nagyváros az ipari forradalom következménye; a korábbiaktól gyökeresen eltérő termelési struktúra nyomán alakult ki az a térszövet, amelyben az európai civilizáció máig élni, bár lassan inkább csak túlélni próbál.

A vasutasok kérték

Talán Stephenson óta nem fordult elő, hogy egy működő vasúttársaság arra biztatta volna utasait, hogy ne vegyék igénybe a szolgáltatásait.

Magyar western fűnyíróval

Ha azt mondom, vásári bábjáték, azt mondod, Vitéz László. És persze Kemény Henrik. A műfaj magyarországi történetének meghatározó alakjai máig ott állnak minden, e hagyományt követő előadás mögött.

Veszélyes álmok

  • Eörsi Mátyás

Mire gondol az olvasó, ha azt hallja: „Zöld, biztonságos, versenyképes”? Vagy ezt: „Helyreállítás, erő és a hovatartozás érzése”? Esetleg ezt: „Együtt. Ellen­álló. Európa.”?

A digitális iktatás csodája

Ahol ellenzéki vagy civil vezetés váltja a kormánypárti polgármestert és közgyűlési többséget, történhetnek fura dolgok októberig. Gárdonyban például több száz millió forint elköltéséről döntött a távozó fideszes csapat.