Nagyszabású összeesküvéssel gyanúsítanak egy Párizsban élő orosz szakácsot

  • narancs.hu
  • 2024. július 24.

Külpol

A férfi kapcsolatban állt az FSZB-vel, és valószínűleg a játékok megnyitóján történt volna valami az eredeti tervek szerint.

Letartóztattak egy 14 éve Franciaországban élő orosz szakácsot, miután az a gyanú szerint nagyszabású destabilizációs akciót szervezett a párizsi olimpia alatt.

A 40 éves férfit vasárnap tartóztatták le a Párizs központjában lévő lakásában tartott razzia során, ahol a jelentések szerint egy olyan dokumentumot találtak, ami a KGB örökösének számító FSZB parancsnoksága alatt működő orosz különleges erők elit egységéhez kapcsolódik.

Bírósági vizsgálat indult „idegen hatalommal való hírszerzési információk megosztásának vádjával, aminek célja ellenségeskedés kiprovokálása Franciaországban”, ezért 30 év börtön is kaphat. A Guardian úgy tudja, az összeesküvésnek nem volt köze terrorizmushoz, bár arra nem tértek ki, hogy mi lett volna ez az összeesküvés.

A Le Monde úgy tudja, a titkosszolgálatok lehallgattak egy két hónappal ezelőtti, az illető és az orosz titkosszolgálatok egyik összekötője közötti beszélgetést, amiben a gyanúsított kijelentette, hogy “a franciák olyan megnyitóünnepséget fognak rendezni, amilyen még soha nem volt.”

A jelenleg előzetesben ülő férfi magánszakácsként dolgozott saját bevallása szerint az elmúlt években. A Le Monde által látott, 2012. szeptemberi e-mailek szerint a gyanúsított azt mondta a lap által Viviane néven megnevezett kapcsolatának, hogy visszatér Moszkvába, hogy az orosz kormányban dolgozzon tisztviselőként. De 2013 áprilisában részt vett egy polgári képzési napon, ez Franciaországban kötelező beilleszkedési lépés.

A jelenleg ismert információk szerint a férfit hónapokig figyelte a hírszerzés, és állítólag a vasárnap reggeli rajtaütéskor „diplomáciai érdekű dokumentumokat” talált a férfi holmijai között.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk