A magyar kormányt nem hívták meg Biden beiktatására

  • narancs.hu
  • 2021. január 18.

Külpol

Pedig abban vagyunk érdekeltek, hogy jóban legyünk az Egyesült Államokkal. 

„Kormányzati meghívó nem érkezett” – válaszolta Szijjártó Péter az ATV-nek, amikor arról kérdezték, hogy Joe Biden amerikai elnök beiktatásán ki képviseli a Magyarországot. A külügyminiszter hozzátette, ha jól értesültek, a beiktatás „az ismert körülmények miatt” a szokásosnál visszafogottabb rendezvény lesz.

„Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy az Egyesült Államok következő elnöke sikeres legyen”, illetve hogy, „az előző négy évhez hasonló magas színvonalú kétoldaló kapcsolatrendszert tudjunk fenntartani” – tette hozzá. 

FRISSÍTÉS

Cikkünk megjelenése után lapunkat Paczolay Máté, a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtófőnöke az alábbiakról tájékoztatta:

„A megválasztott amerikai elnök kongresszusi beiktatására egyetlen hivatalos külföldi delegáció sem kapott meghívót az Egyesült Államoktól. Ez megfelel az elmúlt évek gyakorlatának, ami alapján kormányzati szinten nem hívnak meg állami vezetőket a ceremóniára és hivatalosan minden ország nagyköveti szinten képviseli magát az eseményen. Takács Szabolcs washingtoni nagykövet január 5-én kapott meghívást Joe Biden beiktatására, amit természetesen elfogadott, így képviselni fogja Magyarországot az eseményen.”

 

Figyelmébe ajánljuk