Román miniszterelnök: felejtsük végre el azt a butaságot, hogy Erdély nem román föld

  • narancs.hu
  • 2024. január 28.

Külpol

Úgy véli, az ország állampolgárai különböző etnikumú románok: románok, magyarok, ukránok, németek, akik együtt élnek. 

„Emberek, Erdély román föld, az Európai Unió része vagyunk, Magyarország is az Európai Unió része. Románia és Magyarország is NATO-tagok, és az örökkévalóságig szóló megállapodásokat írtak alá. Felejtsük végre el azt a butaságot, hogy Erdély nem román föld” – mondta Marcel Ciolacu román miniszterelnök. 

A Maszol.ro tudósítása szerint Ciolacu arról beszélt a Szociáldemokrata Párt (PSD) Szatmár megyei szervezetének péntek esti értekezletén, hogy az idei választásokon a szociáldemokraták meg akarják szerezni Szatmárnémetiben a polgármesteri és a megyében a tanácselnöki tisztséget, és egyébként is, normalizálni kell az Erdélyről szóló közbeszédet.  

 
Marcel Ciolacu  román miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke beszél a kormányáról tartott bizalmi szavazás előtt a parlament bukaresti üléstermében 2023. június 15-én. 
Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement
 

A PSD elnöke szerint az idei választási évben nem szabad megtörténnie annak, hogy „két hónapos kampány után” a vegyes házasságban élők elfelejtsék: együtt élnek és közös gyermekeik vannak. Megjegyezte: elmúltak azok az idők, amikor az Erdélyről szóló diskurzus érzelmeket váltott ki. 

A pártelnök elmondta, a továbbiakban is számít az RMDSZ és a PSD helyi szintű együttműködésére. Kifejtette: meggyőződése, hogy az RMDSZ politikusai nem bántódnak meg, ha a szociáldemokraták megszerzik Szatmárnémetiben a polgármesteri és a megyében a tanácselnöki tisztséget.

„Valójában (...) mindannyian különböző etnikumú románok vagyunk: románok, magyarok, ukránok, németek, akik együtt élnek Romániában. Azt hiszem, ez áldás, és nem ok a vitákra, a minket elválasztó dolgok megtalálására”

– fogalmazott a miniszterelnök.

Ciolacu kijelentette, hogy a 2024 választási évben bizonyos politikai erők korlátozott számú szavazat reményében a közösségek megosztására törekednek majd. „A románok, magyarok, ukránok és németek is tudják, hogy ezek provokációk. Isten arra teremtett bennünket, hogy ne széthúzzunk, hanem közösen építkezzünk” – fogalmazott. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk