Konzervlevest dobtak a Mona Lisára – videó

  • narancs.hu
  • 2024. január 28.

Külpol

A festményt golyóálló üveg védi, ezért nem valószínű, hogy megsérült volna. 

Tüntetők levest dobtak az üveggel védet Mona Lisa festményre Párizsban – írja a BBC. Leonardo da Vinci 16. századi festménye a világ egyik leghíresebb műalkotása, melyet a Louvre-ban állították ki: golyóálló üveg mögött található, így nem valószínű, hogy megsérült, írja a lap. 

A videón két tüntető látható, akik az „egészséges fenntartható élelmiszerekhez való” jogot követelik, mondván, hogy „a mezőgazdasági rendszerünk beteg”. 

A francia fővárosban az elmúlt napokban gazdatiltakozások voltak, ugyanis követelték, hogy az emelkedő üzemanyagárakat megszüntessék és egyszerűsítsék a szabályozást. Pénteken kulcsfontosságú utakat zártak le Párizsban és a városból kifelé is. 

A Mona Lisa az 1950-es évek eleje óta biztonsági üveg mögött van, ugyanis egy látogató savval leöntötte és megrongálta. A múzeum 2019-ben közölte, hogy a golyóálló üveg egy átlátszóbb formáját szerelte fel a védelmére. 2022-ben egy aktivista tortát dobott a festményre, arra buzdítva az embereket, hogy „gondoljanak a Földre”.

Íme a jelenet: 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!