Konzervlevest dobtak a Mona Lisára – videó

  • narancs.hu
  • 2024. január 28.

Külpol

A festményt golyóálló üveg védi, ezért nem valószínű, hogy megsérült volna. 

Tüntetők levest dobtak az üveggel védet Mona Lisa festményre Párizsban – írja a BBC. Leonardo da Vinci 16. századi festménye a világ egyik leghíresebb műalkotása, melyet a Louvre-ban állították ki: golyóálló üveg mögött található, így nem valószínű, hogy megsérült, írja a lap. 

A videón két tüntető látható, akik az „egészséges fenntartható élelmiszerekhez való” jogot követelik, mondván, hogy „a mezőgazdasági rendszerünk beteg”. 

A francia fővárosban az elmúlt napokban gazdatiltakozások voltak, ugyanis követelték, hogy az emelkedő üzemanyagárakat megszüntessék és egyszerűsítsék a szabályozást. Pénteken kulcsfontosságú utakat zártak le Párizsban és a városból kifelé is. 

A Mona Lisa az 1950-es évek eleje óta biztonsági üveg mögött van, ugyanis egy látogató savval leöntötte és megrongálta. A múzeum 2019-ben közölte, hogy a golyóálló üveg egy átlátszóbb formáját szerelte fel a védelmére. 2022-ben egy aktivista tortát dobott a festményre, arra buzdítva az embereket, hogy „gondoljanak a Földre”.

Íme a jelenet: 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk