Vizsgálatot indított az ukrán hatóság 1 milliárd forint értékű szerződések ügyében

  • narancs.hu
  • 2024. január 28.

Külpol

A védelmi minisztérium tisztviselői és a Lviv Arsenal fegyvergyártó vállalat vezetői az érintettek.

Az ukrán biztonsági szolgálat (SBU) azt állítja, hogy korrupció miatt vizsgálatot indított a hadseregen belül egy 40 millió dollár (kb. 1 milliárd forint) értékű fegyvervásárlással kapcsolatban – írja a BBC.

Az SBU közölte, hogy a védelmi minisztériumban és egy fegyverbeszállító cégnél öt magas rangú személy ellen indítottak vizsgálatot. A védelmi tisztviselők 2022 augusztusában írták alá a szerződést 100 ezer aknavetőgránátról. A kifizetés előre történt, a pénz egy részét külföldre utalták, de

fegyvereket soha nem szállítottak le, pedig a szerződéseket már jóval az orosz támadás után kötötték.

A 444.hu összefoglalója szerint egy vizsgálat leplezte le a védelmi minisztérium tisztviselőit és a Lviv Arsenal fegyvergyártó vállalat vezetőit, akik a közlemény szerint közel 1,5 milliárd hrivnyát loptak el a lövedékek beszerzése során. Az egyik gyanúsítottat őrizetbe vették, miközben megpróbálta elhagyni Ukrajnát, és jelenleg őrizetben van – közölte az SBU.

Az ukrán főügyész szerint az ellopott pénzeket lefoglalták, és visszaszolgáltatják a védelmi költségvetésnek.

A korrupció az egyik fő akadálya Ukrajna európai uniós csatlakozási törekvéseinek. Így

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a korrupció elleni küzdelmet nevezte meg egyik fő prioritásaként, amikor 2019-ben hatalomra került.

Augusztusban Zelenszkij elnök kirúgta az összes katonai toborzásért felelős tisztviselőt, hogy véget vessen annak a rendszernek, amelyben egyesek megúszták a sorozást.

A Transparency International kampány- és kutatószervezet 2022-es korrupcióérzékelési indexében Ukrajna 180 ország közül a 116. helyen áll.

A korrupcióellenes erőfeszítések azonban kezdenek változást hozni. Ukrajna egyike annak a 10 országnak, amely folyamatosan felfelé halad a Transparency International rangsorában, egy évtized alatt 28 helyet kapaszkodtak fel.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk