Sanghaj minden hivatalos kapcsolatot megszakított Prágával

  • narancs.hu
  • 2020. január 14.

Külpol

A cseh főváros bűne az volt, hogy testvérvárosi egyezményt írt alá Tajpejjel.

A sanghaji kormányzat szigorú hangvételű közleményt jelentetett meg honlapján, melyben úgy fogalmaz: „a prágai városvezetés Tajvant és más, Kína központi érdekeit érintő kérdéseket illetően is több alkalommal tett elhibázott lépéseket, melyekkel durván beavatkozott Kína belügyeibe, és nyíltan megkérdőjelezte az egy Kína elvét.”

A két város közötti hivatalos kapcsolatok azonnali hatállyal történő megszakítását a sanghaji vezetés azzal indokolta, hogy a fentiek fényében a kapcsolatok politikai feltételei és alapjai már nem állnak fenn – tudtuk meg az MTI tudósítójától.

A renegát polgármester

A döntéssel egyidejűleg Sanghaj felszólította Prágát, hogy tartson bűnbánatot és térjen vissza az egy Kína elvéhez, azaz tegyen úgy, mintha Tajvan nem is létezne. Zdenek Hrib prágai polgármester hétfőn írt alá testvérvárosi egyezményt, valamint további, kulturális és turisztikai megállapodásokat Ko Ven-je tajpeji polgármesterrel.

A prágai polgármester többször is keresztbe tett már hazája terveinek, amely szorosabbra fűzné a kapcsolatot a nem kifejezetten demokratikus Kínával. Tavaly októberben például megszüntette testvérvárosi kapcsolatát Pekinggel. A döntést ekkor azzal indokolta, hogy a 2016-ban, még elődje által aláírt testvérvárosi egyezményben foglaltak szerint Prágának meg kellett volna kérdőjeleznie Tibet és Tajvan függetlenségét.

Mi a baja Kínának?

Tajvannak 1949 óta saját politikai irányítása van, de Peking az „egy Kína elv” alapján saját területének tekinti. Tajpej és Peking között akkor vált igazán fagyossá a kapcsolat, amikor a tajpeji kormányzat elutasította az 1992-ben elfogadott „egy Kína” elvét magában foglaló egyezményt. A kínai kormányzat azóta diplomáciai eszközökkel és gazdasági nyomásgyakorlással igyekezett korlátozni Tajvan mozgásterét a nemzetközi színtéren, de rendszeresen tart hadgyakorlatokat is a sziget közvetlen közelében.

Figyelmébe ajánljuk

Orbán nagyotmondása a délszláv háborúba való magyar beavatkozás visszautasításáról

Nem létező szerbiai magyar beavatkozás amerikai követelésének visszautasításáról beszélt pénteki állami rádiós szózatában Orbán Viktor. Az 1999-es jugoszláviai légiháború során nem volt tervbe véve szárazföldi művelet, nem volt mit megakadályozni. Orbán hári jánosi „visszaemlékezése” egy bő másfél éve kezdődött önfényezés második része.