Meghalt Orbán kedvenc konzervatív filozófusa

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. január 13.

Külpol

Roger Scruton 75 éves volt.

75 éves korában elhunyt Sir Roger Scruton konzervatív brit író-filozófus, aki tavaly decemberben kapta meg a Magyar Érdemrend középkeresztjét, a kitüntetést maga Orbán Viktor vitte el neki Londonba. Halálhírét vasárnap este jelentették be Scruton professzor saját honlapján.

Roger Scruton ötvennél több könyv és publikáció szerzője, a konzervatív politikai gondolkodás egyik propagálója. Orbán Viktornak jó barátja, még a rendszerváltás előttről ismeri, és többször is megvédte a magyar miniszterelnököt, amikor antiszemitizmussal vagy iszlamofóbiával vádolták, sőt, maga is többször hangoztatta, hogy az európaiak többsége nem kér a bevándorlásból. Egy interjúban egyszer azt is kijelentette, hogy "aki szerint nincs Soros-birodalom Magyarországon, az nem látja a tényeket".

Sajid Javid, a konzervatív párti brit kormány pénzügyminisztere vasárnap esti Twitter-bejegyzésében kiemelte, hogy Roger Scruton egyedülálló mértékben járult hozzá a közélethez, és e hozzájárulás része volt az egykori kelet-európai szabadságharcosok támogatása éppúgy, mint a nyugati konzervativizmus ügyének hatalmas mértékű előmozdítása.

Timothy Garton Ash liberális brit történész, publicista a Twitteren reagált Scruton halálára. Rendkívüli intellektusnak nevezte a filozófust és azt írta, Scruton provokatív, néha felháborodást kavaró konzervatív gondolkodó volt, olyasvalaki, akinek egy igazán liberális társadalom örülhet, ha megkérdőjelezi.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?