A skótok többsége elszakadna Nagy-Britanniától

  • Narancs.hu/MTI
  • 2019. augusztus 6.

Külpol

Az új felmérés szerint a skótok 52 százaléka a függetlenségre voksolna.

A skótok többsége a függetlenségre szavazna a Nagy-Britanniától való kiszakadásról szóló újabb népszavazáson, áll egy frissen készült közvélemény-kutatásban, idézi a The Times brit lapot az MTI. A lapban közölt felmérés szerint a skótok 52 százaléka szavazna igennel a függetlenné válásra.

A megkérdezettek 47 százaléka támogatja, hogy Nicola Sturgeon skót miniszterelnök terveinek megfelelően két éven belül újabb referendumot tartsanak az ügyben, míg 45 százalékuk ellenezte ezt.

A felmérést a Michael Ashcroft politikus, a kormányzó brit Konzervatív Párt egykori alelnöke által fémjelzett közvélemény-kutató műhely készítette az új brit kormányfő, a július 24-e óta hivatalban lévő Boris Johnson múlt heti skóciai látogatása után. Az eredmények szerint

  • a Munkáspárt támogatóinak harmada,
  • az EU-tagságot pártolók többsége,
  • a 2014-es függetlenségi népszavazáson az elszakadást elutasítók 18 százaléka

most igennel szavazna a kiválásra. A Konzervatív Párt skóciai támogatóinak több mint 90 százaléka, valamint a függetlenné válásra szavazók 10 százaléka viszont nemet mondana.

A skótok több mint fele úgy véli, hogy a Brexit erősíti a függetlenség gondolatát, amely valóra is válna egy második népszavazáson. A skót kormány május végén beterjesztette az edinburghi parlamentben a törvénycsomagot, amelynek célja az újabb skóciai függetlenségi népszavazás kiírásának jogszabályi előkészítése.

false

 

A tervezet nem tartalmaz időpontot, de Nicola Sturgeon miniszterelnök, a függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője többször is azt mondta, hogy még a következő skóciai parlamenti választások előtt, vagyis 2021-ig ismét népszavazást kell tartani a skót függetlenségről, ha Skóciát - ahol a túlnyomó többség az EU-ban maradásra voksolt - akarata ellenére kiléptetik az Európai Unióból. A politikus a The Guardian szerdai számában megjelent interjújában hozzátette, 2020 második felét tartaná megfelelő időpontnak.

A referendum kiírásához azonban a brit kormány hozzájárulása is szükséges, és London már korábban jelezte, hogy nem fogja jóváhagyni az újabb skót függetlenségi népszavazást. Ezzel kapcsolatban a skót miniszterelnök az interjúban azt mondta, előbb fogadják el a törvénycsomagot a skóciai parlamentben, majd csak utána kezdenek egyeztetéseket a brit kormánnyal.

Neked ajánljuk