Többen bíznak az EU-ban, mint a magyar kormányban

  • narancs.hu
  • 2019. augusztus 6.

Külpol

Az EU jobban teljesít.

A magyarok 55 százaléka bízik az Európai Unióban, ez hét százalékkal több, mint a fél évvel ezelőtti felmérés szerint, írja az Eurologus az Indexen a hétfőn megjelent uniós közvélemény-kutatásra hivatkozva. Az 55 százalék nemcsak a korábbi adatokhoz képest növekedés, hanem a 44 százalékos uniós átlagnál is jóval magasabb, sőt, az unió jobban teljesít a magyar kormánynál is, a parlament megítélése ugyanis ennél rosszabb.

A felmérés szerint a magyar kormányban ugyanannyian bíznak, mint amennyien gyanakvóak vele szemben (48 százalék).

Az EU megítélése Magyarországon javult a második legnagyobb mértékben, 52 százalék szerint pozitív, hogy az Unió tagjai vagyunk, ez 9 százalékkal több, mint a legutóbb. Javult az EU-s demokrácia és gazdaság megítélése, ahogy az is, hogy mennyien érzik magukat EU-s állampolgárnak, ez a szám 84 százalék.

A kutatás kitér arra is, hogy nemzeti szinten milyen problémát tartanak legfontosabbnak az országok: ez nálunk egyértelműen az egészségügy, kétszer akkora arányban, mint az uniós átlag. A második leginkább megoldandó kérdés a magyarok szerint a gazdasági növekedés miatt megugrott pénzromlás, ezt követi a nyugdíj probléma és ezzel egy szinten a bevándorlás.

Figyelmébe ajánljuk