Sorra mondanak le Trump kormányzatának tagjai

  • narancs.hu-MTI
  • 2021. január 8.

Külpol

Az oktatási miniszter és a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának több tagja is lemondott. A Fehér Ház egyhangúlag elítéli a Capitolium ostromát.

Sorra mondanak le Donald Trump kormányzatának tagjai a január 6-i Capitoliumban történt zavargások után. Elaine Chao amerikai közlekedési miniszter után pár órával,  helyi idő szerint csütörtökön Betsy DeVos oktatásügyi miniszter is bejelentette lemondását.  Akárcsak a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának négy tekintélyes tagja.

Mindannyian azzal indokolták döntésüket, hogy Trumpnak szerepe volt a Capitolium elleni ostromban azzal, hogy előtte híveinek "gyújtóbeszédet" mondott.

Eközben a Fehér Ház is egyhangúlag elítélte a Capitolium ostromát, és hangsúlyozták, hogy a törvénysértők felelősségre kell vonni.

"A lehető leghatározottabban elítéljük (a történteket), mi, az elnök és adminisztrációja. Elfogadhatatlan, ami történt, és a törvény megszegőit a törvény teljes erejével felelősségre kell vonni. Akik a Fehérházban dolgoznak, azon munkálkodnak, hogy biztosítsák a hatalom zökkenőmentes átadását. Most annak van az ideje, hogy Amerika ismét eggyé váljon" - közölte csütörtökön Kayleigh McEnany, Donald Trump szóvivője.

A Reuters hírügynökség megjegyzi, hogy az eseményen nem volt lehetőség kérdéseket feltenni.

 

Figyelmébe ajánljuk