Romániában egy hónappal meghosszabbítják a rendkívüli állapotot

  • Narancs.hu/MTI
  • 2020. április 6.

Külpol

A március 16-án harminc napra bevezetett rendkívüli állapot érvényességi idejét növelték meg.

Klaus Iohannis román államfő hétfőn bejelentette: Romániában egy hónappal meghosszabbítják a rendkívüli állapotot.

Az elnök azt követően tette a bejelentést, hogy Ludovic Orban miniszterelnökkel és a járvány leküzdésében kulcsfontosságú tárcák vezetőivel tanácskozott.
Úgy vélte: Romániában az eddigi határozott intézkedések eredménye, hogy nem növekedett olyan mértékben a fertőzések száma, mint Olaszországban vagy Spanyolországban. Hozzátette: ennek ellenére nem érkezett el a lazítás ideje, és további erőfeszítéseket kell tenni azért, hogy az ország elkerülje a nyugat-európai országok forgatókönyvét. Kijelentette: ezen a héten megszövegezik, és a jövő héten kihirdeti azt az elnöki rendeletet, mely további egy hónappal meghosszabbítja a március 16-án harminc napra bevezetett rendkívüli állapotot.

A március 16-án bevezetett 30 napos rendkívüli állapot idejére felfüggesztették az oktatási intézmények tevékenységét, egyszerűsítették az egészségügyi felszerelések beszerzésének szabályait, korlátozták az ügyfélfogadást a közintézményekben, az igazságszolgáltatás munkáját pedig csak a sürgős ügyekre korlátozták. A rendkívüli állapot idején katonai rendeletekkel korlátozták a lakosság gyülekezési és mozgásszabadságát, és befagyasztották az energiaárakat.

Románia kiigazította a statisztikát, hirtelen 25-tel nőtt a halottak száma

Kedd kora délutánig 69-re emelkedett a stratégiai kommunikációs törzs napi jelentésében szereplő halottak száma a hétfőn regisztrált 44-ről. A román hatóságok hangsúlyozták: az adatok korrekciójáról van szó, vagyis nem egyetlen nap alatt halt meg újabb 25 beteg, hanem a suceavai kórház 13, múlt héten elhunyt volt pácienséről hétfőn bizonyosodott be, hogy - a halál korábban megállapított okától függetlenül - koronavírus-fertőzésük is volt.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?