Orosz puccskísérlettől tart a moldovai elnök

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. február 13.

Külpol

Maia Sandu hírszerzői jelentést kapott arról, hogy Moszkva diverzánsokkal akarja megbuktatni országa kormányát.

Maia Sandu, a Moldovai Köztársaság elnöke hétfőn televíziós beszédében arra figyelmeztette a lakosságot, hogy Oroszország újabb kísérleteket tesz az ország politikai helyzetének destabilizálására.

Moldova elnöke arról beszélt, hogy Moszkva diverzánsokkal meg akarja buktatni Moldova kormányát, hogy az ország orosz befolyás alá kerüljön, és ezzel sikerüljön meggátolni tervezett csatlakozását az Európai Unióhoz.

Maia Sandu elmondta, hogy a hírszerzési forrásokból olyan tervezett akciókról szereztek tudomást, amelyekben katonai kiképzésben részesült, civil ruhás diverzánsok vennének részt, és állami épületek ellen hajtanának végre támadásokat, túszokat is ejtve.

Az elnök hangsúlyozta, hogy a moldovai hatóságok továbbra is ellenőrzésük alatt tartják a helyzetet az országban, és biztosította a lakosságot, hogy a Kreml terve nem fog működni.

Tavaly novemberben az ukrán energiahálózat elleni orosz rakétacsapások miatt időszakonként kimaradt az áram Moldova több városában, mert az ország az áramszükségletének 30 százalékát Ukrajnából szerzi be, ugyanakkor orosz gázt is importál. 

A 3,2 millió lakosú ország tavaly júniusban kapta meg az európai uniós tagjelölti státuszt. 

Leadkép: Maia Sandu moldovai elnök beszédet mond a Moldovát támogató országok harmadik konferenciáján. Fotó: MTI/EPA/Pool/Yoan Valat

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk