Százezrek tüntettek Barcelonában a katalán függetlenség mellett

  • MTI
  • narancs.hu
  • 2019. február 17.

Külpol

A katalán szeparatisták bebörtönzése ellen .

Rengeteg ember vonult utcára szombaton Barcelonában, hogy tiltakozzanak 12 katalán szeparatista politikus és aktivista bebörtönzése ellen, akiket lázadás szításával vádolnak a spanyol hatóságok a 2017. októberre tervezett, függetlenségi népszavazás megszervezésének kísérlete miatt.

A spanyol rendőrség szerint 200 ezren, a felvonulást szervező szakadár szervezetek szerint félmillióan vonultak utcára.

A menet elején "Az önrendelkezés nem bűncselekmény" feliratú molinót vitt a tömeg. Sokan katalán zászlókkal és "szabadságot a politikai foglyoknak" feliratú transzparensekkel vonultak.

A tüntetés aktualitását az adta, hogy ezen a héten kezdődtek meg a szeparatisták bírósági tárgyalásai Madridban.

A tiltakozók szerint a függetlenségi népszavazás kezdeményezői és megszervezői semmilyen bűncselekményt nem követtek el.

A madridi ügyészség szerint ezzel szemben a 12 katalán szeparatista politikus és aktivista bűne lázadás, zendülés szítása és költségvetési csalás elkövetése.

2017. október 1-jén Katalónia elszakadáspárti vezetése népszavazást tartott a terület függetlenségéről, melyen a választásra jogosultak többsége nem vett részt, de akik igen, azok nagy többsége a függetlenségre szavazott. A népszavazást a spanyol alkotmánybíróság alkotmányellenesnek mondta ki, a spanyol rendőrség pedig erőszakot is alkalmazott, hogy meghiúsítsák a referendumot.

A népszavazást követően a függetlenségpárti vezetők ki is kiáltották, és azonnal fel is függesztették Katalónia függetlenségét, és tárgyalni akartak a madridi vezetéssel, amely következetesen elzárkózik attól, hogy a jelenleg is nagy autonómiát élvező térség elszakadásáról tárgyaljon. Madrid ehelyett eltávolította hivatalából a katalán vezetést, 12 szakadár vezető ellen pedig büntetőper indult. Carles Puigdemont volt katalán elnök külföldre menekült az igazságszolgáltatás elől. Egykori helyettesére, Oriol Junquerasra 25 év, 11 társára pedig 7 és 17 év közötti börtönbüntetést kért a vádhatóság. Ítélet nyáron várható.

Neked ajánljuk