Szemét helyett megint fókára vadásznak a jegesmedvék

  • narancs.hu
  • 2021. december 27.

Külpol

Rendesen jegesedik a Jeges-tenger, most talán nem kell tartani éhes ragadozóktól a sarkkörön túli orosz településeken.

Az időben bekövetkezett jegesedés miatt ezen a télen nem kell tartani éhes jegesmedvék portyázásától az Északi-sarkkörön túli oroszországi falvakban. Az alacsony hőmérséklet miatt a ragadozók szokásos élőhelyükön kereshetnek táplálékot – közölte a WWF Oroszország természetvédelmi szervezet.

Jelenleg nyugodt a helyzet. Ezen a télen időben befagyott a tenger és a jegesmedvék északra vonultak, hogy fókára vadásszanak – mondta Dmitrij Rjabov, a szervezet munkatársa.

Az elmúlt években a Jeges-tenger partvidékén fekvő falvak lakóit szemétdombokon és szemeteskukákban élelem után kutató alultáplált medvék látványa zaklatta fel. Mintegy ötven medve közelítette meg a Novaja Zemlja szigetcsoporton élő embereket, hetekig is ott bóklásztak, ami két éve szükségállapot kihirdetésére késztette a hatóságokat.

A jegesmedvék rendszerint jégtáblákról vadásznak fókára, az utóbbi években azonban egyre később képződött jég, amely egyre vékonyabb volt, és az olvadás is hamarabb kezdődött, ezért a túlélésért küzdő állatok a szárazföldre mentek élelmet keresni, olykor óhatatlanul is megközelítve az embereket.

A sarkvidéki falvak jegesmedve-őrjáratokat szerveztek, hogy elejét vegyék az otthonuk, az iskolák, az emberek elleni támadásoknak. A speciálisan kiképzett járőrök gépkocsin cirkálnak, és világítórakétával riasztják el a ragadozókat. Kiépítettek egy, a WWF által is támogatott jelzőrendszert, amely riadót fúj, valahányszor jegesmedvét észlelnek a falvakban.

Az elmúlt 15 évben az önkéntes járőrök több mint 500 konfliktusos helyzetet oldottak meg, idén senkit sem sebesített meg jegesmedve – közölte a WWF.

Leadkép: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Neked ajánljuk