Szempillaápolási tippnek álcázott videóban beszél egy fiatal lány a kínai ujgurok "új holokausztjáról”

  • narancs.hu
  • 2019. november 28.

Külpol

Hátha a politikai álbeauty videót nem törli a kínai közösségi platform, a TikTok.

Egy 17 éves amerikai lány kitett egy videót a kínai közösségi médiaplatformra, a TikTokra: Feroza Aziz eleinte a szempillaápolásról beszél, utána viszont a Kínában élő muszlim kisebbség, az ujgurok elleni állami kampányról kezd el mesélni.

A videót már több millióan látták, virálissá vált, nem csak a TikTokon, de a Twitteren, a Youtube-on és egyéb megosztókon is elérhetővé vált és terjedni kezdett.

Feroza Aziz

A US teenager's TikTok video clip accusing China of putting Muslims into "concentration camps" has gone viral on the Chinese-owned social network.

„Használd a telefonodat, amit épp most is használsz, és keress rá, mi történik Kínában, hogyan építenek koncentrációs táborokat, amikbe ártatlan muszlimokat zárnak. Családokat választanak szét, elrabolják, meggyilkolják, megerőszakolják őket, kényszerítik, hogy alkohol igyanak, disznóhúst egyenek, vagy áttérjenek másik vallásra, különben megölik őket. Emberek, akiket ezekbe a táborokba visznek, nem térnek haza élve. Ez egy újabb holokauszt, mégsem beszél róla senki. Úgyhogy légyszi, gondolkodj ezen, és terjeszd az igazságot!” – mondja a videóban a fiatal lány.

Aziz több videót is posztolt az ujgurokról beszélve, mindhárom videóban először más témáról kezd beszélni, és csak később tér rá az ujgurokra. A videókat úgy állítja be, mintha a kínai állami cenzúra kikerülésére tett kísérletek lennének a kínai tulajdonú alkalmazásban, valószínűleg épp ennek köszönhető a posztok viralitása is.

„Azért így mondom, hogy a TikTok ne szedje le a videóimat” – mondja a lány az egyik felvételen.

Aziz nem sokkal e videó posztolása után azt írta a Twitterre, hogy a TikTok le is tiltotta, nem tud új videókat posztolni. A kínai tulajdonú videómegosztó ezt tagadja, szóvivőjük szerint a TikTokon nincs politikai alapú cenzúra.

Az ujgur átnevelőtáborokat leleplező, titkos kínai dokumentum került a New York Timeshoz

Évtizedek óta nem volt ehhez fogható adatszivárgás a Kínai Kommunista Pártból.

Figyelmébe ajánljuk