Szigorítja a környezetkárosítás büntetését az Európai Tanács

  • narancs.hu
  • 2023. november 17.

Külpol

A szándékos károkozást akár 10 év börtönnel is büntethetik.

Megállapodott az Európai Parlament és a tagállami Tanács arról, hogyan újítsák meg az uniós környezetkárosító bűncselekmények szabályozását – írja a Telex. Frissítik az uniós szintű, környezetet romboló bűncselekmények listáját, a mostani kilenc elemhez képest duplájára bővítik a listát. Ezentúl büntethető lesz, ha valaki inváziós özönfajokat hurcol be vagy illegálisan kimerít vízkészleteket. De szigorúbb büntetéseket vezetnének be arra is, ha valaki nagy kiterjedésű erdőtüzet okoz, védett területen élőhelyeket semmisít meg vagy rontja a levegő, a talaj vagy a víz minőségét.

Ha a bűncselekmény szándékos és valaki belehal, akár tíz év börtön járna érte, a minősített esetekre pedig nyolc.

A cégekre kiszabható bírságok plafonja akár az összbevételük öt százalékára emelkedne – amellett, hogy többek között az eredeti állapot visszaállítására és az okozott károk megtérítésére is kötelezhetőek lennének – tudatta a lap.

Az EP közleményében azt is kiemelte, hogy a közérdekű bejelentőket is védenék, illetve rendszeres képzést nyújtanának a bíráknak, ügyészeknek és rendőröknek. Ezt a szövegeket még el kell fogadnia az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak, de ez már inkább formaság.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.