Szijjártó: Bizonyos tagállamok számára kényelmes, hogy nem nekik kell konfrontálódniuk Brüsszellel

  • narancs.hu
  • 2022. május 16.

Külpol

Magyarország továbbra sem enged, 15 milliárd euróért mondana csak le az orosz olajról.

Az ukrajnai háborúról és a nyugat-balkáni integrációs folyamat csődjéről tartott rövid sajtótájékoztatót Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben. A politikus szerint, ha Brüsszel nem változtat a nagyképűségén, könnyedén érheti hasonló veszteség, mint az Egyesült Királyság kilépésekor, csak ezúttal a Nyugat-Balkánt fogja elveszíteni.

Szijjártó négy pontba szedte azokat a lépéseket, amelyekre szerinte szükség volna a sikeres nyugat-balkáni integrációhoz:

  • Először is el kellene ismerni, hogy Szerbia kulcsország a folyamat szempontjából, és nem szabadna elidegeníteni a szerbeket az EU-tól.
  • Másodszor Bosznia-Hercegovinában tiszteletben kellene tartani mindhárom államalkotó nemzet jogait és Milorad Dodikkal szemben semmiféle szankciót nem szabad bevezetni.
  • Harmadszor azonnal meg kell kezdeni a csatlakozási tárgyalásokat Albániával és Észak-Macedóniával, Montenegrót pedig fel kellene venni a közösségbe.
  • Negyedszer pedig: a szerbeket nem lenne szabad azért nem beengedni az unióba, mert nem értenek egyet Brüsszel külpolitikai irányvonalával.

Szijjártó Péter Facebook-videójában beszélt a terítéken lévő olajembargóról is, melynek kapcsán elmondta, hogy a vezetékes orosz olajról való leválás itthon és Horvátországban együtt 280 milliárd forintos beruházással járna, és ezután 55-60%-kal megemelkedne itthon az üzemanyagok ára, ami általános áremelkedést hozna, így ennek enyhítésére egy 15-18 milliárd eurós beruházási tervet várunk az Európai Bizottságtól, ha pedig ilyet nem tud felkínálni, ami valószínű, akkor adjanak időkorlát nélküli felmentést a vezetékes orosz kőolaj importja alól, mert csak ebben az esetben támogatjuk a hatodik uniós szankciós csomagot.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy bizonyos tagállamok számára kényelmes a magyar pozíció, hiszen nem nekik kell konfrontálódniuk Brüsszellel, megteszi ezt a magyar kormány helyettük. És amíg a magyar aggodalmakra nem születik elfogadható megoldás, addig úgysem mehet át a javaslat.

Bejelentkezését itt nézheti vissza:

Brüsszelből élőben

Brüsszelből élőben

Posted by Szijjártó Péter on Monday, May 16, 2022

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk