Olajembargó: pénzt kínálhat az EU a magyar egyetértésért

  • narancs.hu
  • 2022. május 11.

Gazdaság

Az uniós energiastratégia részeként pénzügyi kompenzációt kaphatna Magyarország a szankciók bevezetéséért. 

Egy terv szerint pénzügyi kompenzációt kínálna az Európai Unió Magyarországnak azért cserébe, hogy ne blokkolja tovább az orosz olajimportra vonatkozó szankciókat – írja a Politico. 

Mint arról korábban beszámoltunk, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke múlt szerdán ismertette az Oroszországgal szemben bevezetni tervezett hatodik szankciós csomag részleteit, ennek részeként az EU hat hónapon belül szeretné fokozatosan megszüntetni az oroszországi kőolajbehozatalt, az év végére pedig a finomított olajtermékek importját is.

A magyar kormány azonban szinte azonnal jelezte, hogy nem támogatja az olajimportra kivetett szankciót, Orbán Viktor miniszterelnök pedig péntek reggel a Kossuth Rádióban is megerősítette ezt az álláspontot, azzal együtt, hogy az orosz ortodox egyház vezetőjének szankciónálásával sem ért egyet.

A magyar kormány képviselője a hétvégi uniós tárgyalásokon is megvetette a lábát, von der Leyen ezért végül hétfő este Budapesten járt, az Orbánnal folytatott tárgyalásáról utólag azt mondta, kis előrelépés történt, bár megállapodásra nem jutottak, és a tervezett utólagos videókonferenciát is törölték. 

A Politico most arról ír, hogy pénzügyi kompenzációval próbálnák rávenni Orbánt, hogy ne vétózza meg az uniós olajembargót. A lapnak nyilatkozó három uniós tisztségviselő szerint a pénz az EU jövő héten bemutatandó, REPowerEU nevű új energiastratégiája keretében érkezne Magyarországra, hogy segítsen csökkenteni az ország orosz energiahordozóknak való kitettségét. 

A szankciós csomag jelenlegi tervei szerint Cshország 2024 júniusáig, Magyarország és Szlovákia pedig 2024 év végéig kapna haladékot arra, hogy bevezesse az olajembargót. A magyar kormány szerint azonban ennél jóval több időre lenne szükség, Orbán a péntek reggeli rádióinterjújában 5 évről beszélt. A Politico szerint viszont az EU hajlandó lenne pénzügyi kompenzációt adni azért, hogy ne kelljen további haladékot adnia. 

A lap kitér arra is, hogy a megkérdezett tisztségviselők szerint egyébként a jogállamisági eljárást és az energiakérdést sem az Európai Bizottság, sem a magyar fél nem próbálta összemosni.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?