Szijjártó szerint Montenegrónak és Szerbiának 2025 előtt kellene csatlakoznia az EU-hoz

  • MTI
  • narancs.hu
  • 2019. október 2.

Külpol

A szakértő külgazdasági és külügyminiszter szerint a két ország gyakorlatilag készen áll a csatlakozásra, a nyugat-balkáni térség integrálása pedig az EU politikai, gazdasági és biztonsági érdeke.

Az Európai Uniónak (EU) 2025 előtt kellene befogadnia Montenegrót és Szerbiát, mindkét ország gyakorlatilag készen áll a csatlakozásra, amely az unió érdekében is áll – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Varsóban, a Warsaw Security Forum nevű konferencián.

A kétnapos nemzetközi biztonságpolitikai tanácskozás egyik pódiumbeszélgetésén Szijjártó elmondta, a mostani "meglehetősen viharos" világgazdasági és világpolitikai körülmények közepette az EU-nak jó hír lehetne egy sikertörténet, a bővítés felgyorsítása.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter szerint Montenegró és Szerbia gyakorlatilag készen áll a csatlakozásra, a nyugat-balkáni térség integrálása pedig az EU politikai, gazdasági és biztonsági érdeke.

"Nem osztjuk a jelenlegi Európai Bizottság álláspontját, hogy 2025-ig nem lesz bővítés", erre jóval korábban lenne szükség – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?