Vagy elfogadja az EU a brit javaslatokat a brexitről, vagy megállapodás nélkül lépnek ki

  • Narancs.hu/MTI
  • 2019. október 2.

Külpol

A brit kormány elküldte a végleges javaslatcsomagot az EU-nak.

A brit kormány szerdán eljuttatja az Európai Unióhoz megállapodási javaslatait a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről. A Downing Street kedd éjjeli tájékoztatása szerint ez végleges javaslatcsomag lesz, és a kormány csak két lehetőséget lát:

  • vagy megkezdődnek a tárgyalások egy új megállapodásról,
  • vagy a megállapodás nélküli brexiten kell a továbbiakban dolgozni.


A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivője elmondta, ha az EU nem fogadja el a brit javaslatokat, a brit kormány a jelenleg érvényes október 31-i brexit-határnapig már nem kezd új tárgyalásokat egyéb javaslatokról, és a kilépés halasztásával sem kíván foglalkozni.

A londoni alsóház - a kormányzó Konzervatív Párt számos képviselőjének támogatásával - a múlt hónap elején elfogadta azt az ellenzéki kezdeményezésű törvénytervezetet, amely megtiltja az Egyesült Királyság megállapodás nélküli, rendezetlen kilépését az Európai Unióból a brexit október 31-i határnapján.

A törvény lényege az, hogy ha október 19-ig - a brexit szempontjából kritikus jelentőségű, október 17-18-án esedékes EU-csúcs másnapjáig - a brit parlament nem járul hozzá egy új brexit-megállapodáshoz, és ahhoz sem, hogy a brit EU-tagság megállapodás nélkül szűnjön meg, Boris Johnson miniszterelnöknek kezdeményeznie kell az EU-nál a kilépés elhalasztását 2020. január 31-ig.

Johnson az utóbbi hetekben azonban többször is határozottan leszögezte, hogy erre semmilyen körülmények között nem lesz hajlandó. Folyamatosan hangoztatja azt az álláspontját is, hogy a brit EU-tagság október 31-én megszűnik, akár a brexit feltételeit rögzítő megállapodással, akár anélkül.

A Downing Street illetékese kedd éjjeli tájékoztatóján arra utalt, hogy az EU-nak nem kell figyelembe vennie a megállapodás nélküli brexitet tiltó brit törvényt. A miniszterelnöki hivatal szóvivője úgy fogalmazott: az Európai Unió saját törvényei alapján csakis a tagországok kormányaival tárgyalhat, a tagállamok parlamentjeivel nem.

A szóvivő megerősítette, hogy Johnson kormánya nem fog a brexit halasztásáról tárgyalni az EU-val.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk