Szlovák elnökválasztás: az ellenzéki jelölt nyerte az első fordulót

  • narancs.hu
  • 2024. március 24.

Külpol

A volt külügyminiszter Ivan Korčok az első fordulóban legyőzte Fico jelöltjét.  

A szombaton tartott szlovákiai államfőválasztáselső fordulóját a nem hivatalos végeredmények alapján – 100 százalékos feldolgozottság mellett – Ivan Korčok volt külügyminiszter nyerte – írja az Új Szó.

A második fordulóba a volt miniszterelnök Peter Pellegrinivel, a szlovák parlament és a második legnagyobb kormánypárt, a Hang (Hlas-SD) elnökével jutott tovább. 

Korčok 42,51 százalékkal végzett az élen, Pellegrini 37,02 százalékot kapott. A harmadik helyen Štefan Harabin,  a legfelsőbb bíróság korábbi elnöke zárt, aki 11,73 százalékos támogatottságot szerzett. Őt Forró Krisztián, a felvidéki magyar párt, a Magyar Szövetség elnöke és köztársaságielnök-jelöltje követi 2,90 százalékkal, majd Igor Matovič korábbi miniszterelnök (2,18 százalék) és Ján Kubiš korábbi külügyminiszter következik (2,03 százalék). Patrik Dubovský 0,71 százalékot szerzett, Marian Kotleba 0,56-ot, Milan Náhlik pedig 0,13 százalékot.

Számszerűsítve Korčokra a választáson részt vevő 2 265 656 polgár közül 958 393-an szavaztak, Pellegrinire pedig 834 718-an voksoltak. Štefan Harabin 264 579 szavazatot gyűjtött be, Forró Krisztiánt 65 588-an karikázták be. Igor Matovič 45 957 voksot kapott, Patrik Dubovský 16 107-et, Marian Kotleba 12 771-et, míg Milan Náhlik 3 111-et.

Bár az államfőjelöltségtől Andrej Danko és Robert Švec is visszalépett, ennek ellenére előbbi 1 905, utóbbi pedig 1 876 szavazatot kapott.

Az államfőválasztás első fordulóján a választásra jogosult személyek több mint fele vett részt. A részvételi arány 51,91 százalékos volt – utoljára 1999-ben mentek el ennyien szavazni.

A hivatalos végeredményeket csak azok után teszik közzé, hogy ezeket az állami választási bizottság jóváhagyja, amelyre a vasárnap folyamán kerül sor.

Az ellenzéki Ivan Korčok az első forduló estéjét záró beszédében hangsúlyozta, hogy a kormány politikájában csalódott koalíciós szimpatizánsokat szeretné megszólítani, de magyarul is szólt a hallgatósághoz. Elmondása szerint a második fordulóig a kampány két hetében elsősorban azokra a kormánypárti szavazókra szeretne fókuszálni, akik elégedetlenek a magas élelmiszerárakkal, a külpolitikai irányultsággal és a Fico-kormány intézkedéseivel. Korčok a közeljövőben további tömegrendezvényeken is részt vesz és állítja, hogy a személyeskedő támadásokra is fel van készülve.

A politikus már felesége társaságában válaszolt az újságírói kérdésekre – az egyik kérdés azt fejtegette, vajon milyen módon szándékozik megszólítani a magyar szavazókat. „Kellemes meglepetés (az eredmény - szerk.) és köszönöm szépen” – jelentette ki magyarul a volt külügyminiszter és kifejtette, hogy fájdalommal tölti el, ahogy a szlovákiai magyarok körében lefestették őt, mivel valójában tiszteli a magyar közösséget és támogatja a nemzeti kisebbségekről szóló törvény elfogadását. Forró Krisztiánnal a jövőben is tárgyalni szeretne a támogatásról – az első forduló előtt az egyeztetésre állítása szerint azért nem került sor, mert a Magyar Szövetség elnöke maga is elindult a választáson.

Peter Pellegrini az eredmények ismeretében arról beszélt, hogy úgy látja, az eredmények alapján a szlovákiai emberek többsége nem szeretne liberális-jobboldali és progresszív elnököt – hanem inkább olyan államfőt részesítene előnyben, aki az ország nemzetállami érdekeit védi, nem vonja be Szlovákiát a háborúba, ehelyett a békéről beszél, s nem áll konfliktusban a szlovák kormánnyal. Ezt a megállapítását azzal magyarázza, hogy az elnökjelöltek többsége inkább az utóbbi álláspontokat képviselték.

A kampány hátralevő részében kemény küzdelemre számít, de mint mondta, ők meg fogják őrizni a tisztességüket. A következő két hétben az emberekkel való beszélgetésekre fog összpontosítani, s arra, hogy Szlovákia érdekeiről, a népről és a nemzeti kisebbségekről legyen szó. Úgy hiszi, ha mindenki összeadja a szavazatát, aki szuverén és büszke Szlovákiát akar, akkor nyerni fog. A tisztesség azt diktálja, hogy személyesen is beszéljen azokkal a jelöltekkel, akik nem jutottak be a második körbe – de tisztelni fogja az ő személyes döntésüket ezzel kapcsolatban. Tartalmilag nem kíván változtatni a saját kampányán, de jobban fog összpontosítani a választók mobilizációjára. Ezt akkor fogja elérni, ha az emberek tudatosítják: ha nem mennek el dönteni, akkor ezt mások fogják helyettük megtenni – például a vidékiek helyett a nagyvárosiak. 

Ivan Korčok 2020 és 2022 között Igor Matovič és Eduard Heger kormányában szolgált külügyminiszterként, az elnökválasztáson való indulását azután jelentette be, hogy  Zuzana Čaputová bejelentette, hogy nem indul. Korčok független jelöltként indult, de őt támogatja a Most–Híd, a Progresszív Szlovákia (PS), a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH), a Szabadság és Szolidaritás (SASKA), a Demokraták (Demokrati), a Kékek – Európai Szlovákia (MODRÍ – ES), a Polgári Konzervatív Párt (OKS), a Szlovákia Polgári Demokratái (ODS), a Demokrata Párt (DS) és a Változás Alulról (Zmena zdola) párt is.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk