Talán két magyar család is kijutott a Gázai övezetből

  • narancs.hu
  • 2023. november 2.

Külpol

Úton vannak Kairó felé. Menekülésüket a magyar nagykövetség segíti.

A tizenötből nyolc magyar állampolgár el tudta hagyni a Gázai övezetet, a többi hét személlyel továbbra is folyamatos lesz a kapcsolattartás a minél előbbi evakuáció érdekében - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Asztanában. Az izraeli fegyveres konfliktus számos magyart is veszélybe sodort, több mint 550 főt sikerült kimenekíteni a közel-keleti országból, de tizenöt, magyar állampolgársággal is rendelkező ember Gázában rekedt, ahogyan nagyjából hétezer más külföldi állampolgár is.

„Az elmúlt hetekben nem volt lehetősége arra senkinek, hogy Egyiptom felé a rafahi határátkelőhelyen elhagyja a Gázai övezetet” – közölte a külügyminiszter, aki az előző héten arra kérte egyiptomi kollégáját, hogy tegyék lehetővé a magyarok kimenekítését Egyiptom irányába, ő pedig jelezte, hogy segíteni fognak az evakuációban, amennyiben a gázai hatóságok engedélyezik a kilépést az érintettek számára.

Szijjártó elmondása szerint három család, illetve az öt palesztin családtaggal kiegészülve összesen húsz ember kapott így engedélyt,

két család pedig vállalta is a biztonsági kihívásokat, így összesen nyolc magyar és két palesztin állampolgár jutott át Egyiptomba.

Ott a kairói nagykövetség munkatársai várták őket, és már úton is vannak Kairó felé. 

Paczolay tájékoztatása szerint a kairói magyar nagykövetség jelenleg három kisbusszal szállítja a magyarokat a fővárosba, és segítenek abban, hogy „akár már holnap tovább tudjanak repülni.”

A szóvivő úgy tudja, hogy egy család biztosan haza fog jönni Magyarországba, a másik pedig egy meg nem nevezett harmadik országba utazik majd tovább a magyar rokonaihoz.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk