Távozik a brit kormányból Boris Johnson öccse

  • narancs.hu
  • 2019. szeptember 5.

Külpol

„Feloldhatatlan feszültséget” jelent neki a családi lojalitás és a nemzeti érdekek egyidejű képviselete.

Távozott bátyja, Boris Johnson miniszterelnök kormányából csütörtökön Jo Johnson. A kormányfő öccse lemond alsóházi képviselői mandátumáról is.

A 47 éves Jo Johnson 55 esztendős bátyjával ellentétben a bennmaradás mellett kampányolt az Egyesült Királyság EU-tagságáról 2016 júniusában tartott - a kilépést pártolók szűk, 51,89 százalékos győzelmével végződött - népszavazáson.

Boris Johnson ugyanakkor a népszavazás keményvonalas Brexit-párti kampánytáborának frontembere volt, és azóta is ezt az irányvonalat képviseli a kormányzó Konzervatív Pártban.

Jo Johnson, aki csütörtöki lemondásáig az üzleti ügyek minisztériumának államtitkára volt bátyja kormányában, távozását azzal indokolta, hogy "feloldhatatlan feszültséget" jelent számára a családi lojalitás és a nemzeti érdekek képviseletének egyidejű kötelme.

Boris Johnson jelenlegi miniszterelnök sokszor hangoztatott álláspontja az, hogy a brit EU-tagság mindenképpen megszűnik a Brexit október 31-i határnapján, akár sikerül újratárgyalni az elvetett megállapodást, akár nem.

Megtiltották Boris Johnsonnak a megállapodás nélküli Brexitet és még egy nagy pofont kapott

Johnson előrehozott választást akart, az sem jött össze neki. Elfogadta a londoni alsóház szerda este azt a törvénytervezetet, amely megtiltja Boris Johnson miniszterelnök konzervatív párti kormányának Nagy-Britannia rendezetlen, megállapodás nélküli kiléptetését az Európai Unióból. Boris Johnson Fotó: MTI A 327-299 arányban jóváhagyott tervezet ezután a felső kamara, a Lordok Háza elé kerül további vitára.

Az alsóház azonban szerda éjjel elfogadott egy ellenzéki indítványt, amely megtiltaná, hogy Boris Johnson kormánya megállapodás nélkül léptesse ki az Egyesült Királyságot az EU-ból.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk