Miért távozik Mihai Tudose román miniszterelnök?

  • MTI/narancs.hu
  • 2018. január 16.

Külpol

Biztos nem a székely zászlót kitűzőkre tett botrányos megjegyzése miatt.

Benyújtja lemondását Mihai Tudose román miniszterelnök, miután pártja, a 2016 decemberi parlamenti választásokon győztes Szociáldemokrata Párt (PSD) végrehajtó bizottsága hétfő esti ülésén megvonta tőle politikai támogatását.

A végrehajtó bizottságban 59-en szavaztak Tudose leváltásra, amit csak négyen elleneztek és négyen tartózkodtak. Tudose azt mondta: fegyelmezett tagja a PSD-nek: a párt bízta meg, az is váltja le, nem akar pártszakadást. A következő kormány kinevezéséig Paul Stanescu miniszterelnök-helyettest javasolják ügyvivőnek, de ezt nem biztos, hogy a jobboldali államfő elfogadja.

Elődjéhez, a tavaly júniusban leváltott Sorin Grindeanuhoz hasonlóan Tudose a párt elnökével, Liviu Dragneával került konfliktusba. A pártvezető priusza miatt nem lehetett miniszterelnök, ezért engedelmes helyetteseket keresett a kormányfői szerepre, akiket eltávolított a hatalomból, amint nyíltan szembeszálltak akaratával.

Liviu Dragnea és Mihai Tudose

Liviu Dragnea és Mihai Tudose

Fotó: Bogdan Cristel/MTI/EPA

Az első nyílt konfrontáció múlt héten volt, amikor – egy pedofil rendőr miatti botrány során – Tudose lemondásra szólította fel a pártelnök egyik legközelebbi bizalmasát, Carmen Dan belügyminisztert. A Dragnea és Tudose közti feszültség azonban régebbi keletű: a kormányfő egyik legfőbb bűne az volt, hogy nem vállalta fel az igazságügyi reformot. A csomagot sürgősségi kormányrendelettel szerette volna elfogadtatni a szociáldemokrata párt, de a kormányfő nem akarta magára vállalni a felelősséget, és ragaszkodott a parlamenti eljáráshoz.

A miniszterelnök lemondása a PSD politikai ellenfelét, a jobboldali Klaus Iohannis államfőt hozza helyzetbe, akit az alkotmány nem kötelez arra, hogy harmadszor is a legtöbb parlamenti mandátummal rendelkező PSD jelöltjét bízza meg kormányalakítással.

Mihai Tudose a székely zászlót kitűző intézményekről a múlt héten botrányos nyilatkozatot tett egy rádióműsorban: „ha az a zászló lobogni fog a szélben, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is” – mondta. A nyilatkozatot a magyar kormány és gyakorlatilag az összes magyarországi párt felháborítónak nevezte. Tudose később azzal védekezett, hogy nem akasztásról, csupán a felelősök „mandátumának” lebegéséről beszélt.

 

Neked ajánljuk