Taylor Swift Kamala Harrisre fog szavazni

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 11.

Külpol

Az énekesnő mesterséges intelligenciával gyártott alteregója viszont trumpista.

Taylor Swift az amerikai elnökválasztási vitára reagálva az Instagramon közölte, hogy Kamala Harrisre és Tim Walzra fog szavazni a választáson – írja a Telex.

„Mint közületek sokan, én is néztem a vitát ma este. Ha még nem tettétek meg, ez most jó alkalom arra, hogy utánanézzetek a szóban forgó kérdéseknek, és annak, hogy a jelöltek milyen álláspontot képviselnek azokban a témákban, amik számotokra a legfontosabbak. Mint szavazó, biztosra megyek, és mindent megnézek és elolvasok a javasolt intézkedéseikről és az országgal kapcsolatos terveikről, amit tudok” – írta az énekesnő.

 

Nemrég felhívták a figyelmemet arra, hogy posztolták itt a mesterséges intelligenciával gyártott alteregómat, aki Donald Trump elnökségét támogatja. Ez igazán felszínre hozta az MI-vel kapcsolatos félelmeimet,

valamint a félrevezető információk terjesztésének veszélyeit. Arra a következtetésre jutottam, hogy választóként nagyon átláthatónak kell lennem a valódi terveimmel kapcsolatban. A félrevezető információk elleni legegyszerűbb mód a valóság közvetítése."

Azért Kamala Harrisre szavazok, mert ő azokért a jogokért és ügyekért harcol, amelyekhez szerintem harcosra van szükség. Úgy gondolom, hogy ő egy biztos kezű, tehetséges vezető, és hiszem, hogy sokkal többet érhetünk el ebben az országban, ha a nyugalom, nem pedig a káosz vezérel minket. Nagyon megnyugtatott és lenyűgözött, hogy Tim Walzot választotta alelnökjelöltjének, aki évtizedek óta kiáll az LGBTQ+ jogokért, az IVF mellett, és a nők önrendelkezési jogáért" – írta az énekesnő posztjában, ahol megosztotta az először szavazókkal, hogy hol tudnak regisztrálni, valamint az előzetes szavazással kapcsolatos információkat is.

A posztot úgy írta alá, mint „gyerektelen macskás nő”,

utalva arra, hogy Trump alelnökjelöltje, J. D. Vance korábban azt nyilatkozta, hogy az Egyesült Államokat „egy rakás gyermektelen macskás hölgy vezeti, akik szerencsétlenek a saját életük és az általuk hozott döntések miatt, és ezért az ország többi részét is szerencsétlenné akarják tenni”.

Taylor Swiftet a 2010-es években a szélsőjobboldalon sokan az „igazi” amerikai sztárnak tartották – szőke, kék szemű, fehér nő, szemben mondjuk Beyoncéval –, azonban ezt a besorolást maga az énekesnő zúzta szét, amikor a 2018-as előválasztáson szülőállamában, Tennessee-ben nyíltan kiállt a demokrata jelöltek mellett, majd pedig több, inkább a demokrata párthoz közel álló társadalmi ügyet is felkarolt, mint az LMBTQI-jogok vagy a nők születésszabályzáshoz való joga. Azonban Swift csak módjával áll bele pártpolitikai ügyekbe, Joe Biden csapata például hiába kilincselt nála támogatásért.

Swift Harris melletti kiállása az elnökválasztási kampány egyik fontos epizódja lehet. Az énekesnő ugyanis egy autonóm zeneipari entitás, aki az Egyesült Államokban több tízmilliós elkötelezett rajongótáborral rendelkezik (Instagram-profilját 283 millióan követik). Ez a rajongótábor ráadásul főleg, de nem kizárólag Z-generációs nőkből áll – egy Kamala Harris számára kulcsfontosságú választói csoportból – írja a lap.

Swift kiállását egyesek ahhoz hasonlítják, mint amikor a 2008-as előválasztáson az amerikai talk-show nagyasszonya, Oprah Winfrey Barack Obama mellett tette le a garast. Ez akkor számítások szerint egymillió extraszavazót hozott a relatíve ismeretlen michigani szenátornak a Hillary Clintonnal szemben néhány százezer vokssal megnyert versenyben.

Mivel az énekesnő nyilvános kiállása régóta esedékes – maga Donald Trump is AI-fantáziált erről –, ezért a közvélemény-kutatók is megpróbálták megmérni a jelentőségét. A Fox News által megrendelt kutatás szerint

a választók 55 százalékának jó véleménye van Swiftről, és még a konteókkal keményen megdolgozott republikánus szavazók 43 százaléka is pozitívan nyilatkozott róla,

miközben 45 százalékuk mondta azt, hogy neki nem szimpatikus. Jellemző, hogy Taylor Swiftről még a kultúrharcba teljes mellszélességgel beleálló republikánus politikusok is csak óvatosan szoktak nyilatkozni. Matt Gaetz floridai képviselő például azt nyilatkozta a sztár Harris melletti kiállásáról, hogy „imádom a dalait, de olyan világban szeretnék élni, ahol a művészetért a liberálisok, a törvényekért és a politikáért pedig a konzervatívok felelnek”.

Az amerikai elnökjelölti vitáról szóló összefoglalónk itt olvasható:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk