Tévedésből azt írták, kitört a háború

  • narancs.hu
  • 2022. február 5.

Külpol

Véletlenül kikerült az amerikai Bloomberg oldalára egy félkész cikk, amely szerint Oroszország megtámadta Ukrajnát. A hírügynökség elnézést kért.

„Élő: Oroszország megtámadta Ukrajnát” – péntek este ilyen címmel jelent meg hír a Bloombergen, de szerencsére csak ott. Az oroszok nem indítottak inváziót, tévedés történt.

Ez az újságírók rémálma – írja az esetről beszámoló HVG, hiszen egy előre elkészített alaphír jelent meg tévedésből az oldalon.

Az amerikai hírügynökség bocsánatot kért a hibáért.

A Bloomberg közleménye szerint az orosz–ukrán konfliktusra több forgatókönyvvel is készülnek, ezek közül az egyiket „élesítették”, tévedésből. 

A HVG emlékeztet, az nem meglepő, hogy egy újság előre bekészített cikkalapokkal készül olyan helyzetekre, amelyek bekövetkezhetnek, hogy ha tényleg megtörténik az esemény, ne akkor kezdjék megírni a cikket, csak az alapot kelljen kiegészíteni, így nyerve időt a hírversenyben. Az viszont nagyon fontos, hogy ezeket a félkész írások ne jelenjenek meg.

A fals háborús hírt eltávolították az oldalról, és a Bloomberg kivizsgálja, hogyan kerülhetett az igazi hírek közé.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk