Theresa May újabb nagy bukása: másodszor is leszavazta a parlament a Brexit-megállapodást

  • MTI/narancs.hu
  • 2019. március 13.

Külpol

Ma a no-deal Brexitről, holnap a határidő meghosszabbításáról szavaznak.

A várakozásoknak megfelelően újból elutasította a londoni alsóház a kedd esti szavazáson a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét tartalmazó megállapodást.

A Brexit-egyezményre 242, a megállapodás ellen 391 képviselő szavazott, vagyis az alsóház 149 fős többséggel vetette el a megállapodást.

Két hónapon belül másodszor szavazták le a konzervatív párti kormány által novemberben elért 585 oldalas egyezményt.  Az alsóház először január 15-én voksolt a Brexit-csomagról, és akkor az újkori brit parlamentarizmus történetében példátlan, 230 fős többséggel vetette el a megállapodást.

Theresa May miniszterelnök a voksolás után bejelentette: az alsóház szerdán arról tart vitát és szavazást, hogy az Egyesült Királyság kilépjen-e megállapodás nélkül az Európai Unióból. Ha ezt a lehetőséget a képviselők elutasítják, csütörtökön arról  szavaznak, hogy a kormány kérje-e az EU-tól a jelenlegi törvényi helyzet alapján március 29-én esedékes Brexit elhalasztását.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Michel Barnier, a bizottság Brexit-főtárgyalója a keddi szavazás előtt egy nappal Strasbourgban fogadta Theresa Mayt. A találkozón olyan jogi garanciákról született megállapodás, amelyek alapján az EU nem tarthatja meghatározatlan ideig az Egyesült Királyságot az ír-északír határellenőrzés újbóli bevezetésének elkerülését célzó mechanizmus (backstop) hatálya alatt. Úgy tűnik, ez a garancia mégis kevés volt a parlamentnek.

Theresa May közölte: ha a ház a március 29-én esedékes Brexit elhalasztására szavaz, a kormány kérni fogja ehhez az EU hozzájárulását, és beterjeszti a halasztáshoz szükséges törvényjavaslatot.

A kormányfő figyelmeztette a képviselőket: halasztás kérése esetén azt EU tudni akarja majd, hogy Nagy-Britannia pontosan mire akarja felhasználni a határidő kiterjesztését. May szerint az unió felteheti azt a kérdést, hogy London vissza akarja-e vonni 50. cikkely aktiválásáról hozott döntést - vagyis le akarja-e állítani a Brexit-folyamatot -, és megkérdezheti azt is, hogy Nagy-Britannia újabb népszavazást akar-e tartani az EU-tagságról.

Figyelmébe ajánljuk