Több alelnöki helyet is megcsípett a Tisza az Európai Parlamentben

  • narancs.hu
  • 2024. július 23.

Külpol

A Patrióták Európáért azonban áldozatul esett a szélsőjobboldalt kiszorító összefogásnak.

A hét elején eldőlt, kik vezetik az Európai Parlament szakbizottságait, kedden pedig hivatalosan is megalakultak ezek a testületek. A Tisza Párt a mérete alapján több alelnöki, elnöki helyre is esélyes volt, ráadásul a legnagyobb frakció, az Európai Néppárt tagja.

Magyar Péter alelnök lett az alkotmányügyi szakbizottságban, Kulja András orvosi végzettségű, egészségüggyel foglalkozó tiktokkerként pedig a környezetvédelemmel, közegészségüggyel és élelmiszer-biztonsággal foglalkozó bizottság alelnökének választották. Gerzsenyi Gabriella is kapott posztot, ő a regionális fejlesztésért felelős testület egyik alelnöki helyét szerezte meg. „Öröm és megtiszteltetés, hogy mától én leszek az Európai Parlament Regionális Fejlesztési bizottságának egyik motorja” – írta Gerzsenyi a Facebookon.

Arról már korábban tudni lehetett, hogy Tarr Zoltán a Kulturális és Oktatási Bizottság szóvivője lesz.

A szélsőjobboldali pártok nem kaptak ilyen pozíciókat, mivel a centristák „karanténba zárták őket”, tehát megakadályozták, hogy ilyen tisztségekhez jussanak. Az Orbán Viktor alapította Patrióták Európáért például a közlekedési és a kulturális bizottság elnökségére tartott igényt, de a frakció egyetlen jelöltje sem kapott többséget. Az egyik háznagyi helyért Szekeres Pál fideszes képviselő indult. A közlekedési bizottság végül néppárti, a kulturális zöld vezetőt kapott.

Gál Kinga, a PfE első alelnöke egyenesen úgy fogalmazott, hogy „a mainstream pártok az Európai Néppárt vezetésével egy szégyenteljes politikai paktumot kötöttek, hogy megakadályozzák, hogy a Patrióták megkapják az Európai Parlament szabályai szerint nekünk járó bizottsági pozíciókat. Megszegik az EP szabályait, szembemennek a jogállamisággal, a demokráciával és semmibe veszik európai választók millióinak akaratát. Ez elfogadhatatlan.”

Az Európai Konzervatívok és Reformerek csoportja, amely kisebb, mint a PfE, három elnököt és nyolc alelnököt ad. „Orwelli világba csöppentünk” – kommentálta Hölvényi György KDNP-s képviselő, aki épp Magyarék felvétele miatt hagyta ott a Néppártot és ült át a Patrióták frakciójába.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Bányai Kelemen Barna: Engem a szerelem vezérelt

A színész hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.