Törökország továbbra is blokkolja a finn és a svéd NATO-csatlakozást

  • narancs.hu
  • 2022. november 5.

Külpol

Erdogan elnök szerint a két ország még nem teljesítette a törökök feltételeit.

Mint ismert, Magyarország mellett Törökország sem hagyta még jóvá Svédország és Finnország NATO-csatlakozását. Ugyan Szijjártó Péter külügyminiszter már július 14-én benyújtotta a magyar parlamentnek a finn és a svéd csatlakozási kérelemről szóló javaslatokat,  erről azóta sem tárgyalt az Országgyűlés. Törökország azonban itt sem tart.

Idén májusban, amikor a két ország beadta csatlakozási kérelmét a NATO-hoz, Erdogan azt mondta, hogy a két ország nem tartotta tiszteletben Ankara terrorizmus miatti „érzékenységét”, és azzal vádolta a NATO-tagjelölteket, hogy nem hajlandók kiadni 30 olyan személyt, akiket a törökök terrorizmussal kapcsolatos vádakkal illetnek.

Aztán júliusban úgy tűnt, hogy a kérdést egy Finnországban rendezett, háromoldalú találkozón életre hívott memorandummal rendezni tudták a felek, azonban a NATO-főtitkár Jens Stoltenberg most pénteken Ankarában tárgyalt Erdogannal, aki azt mondta neki, hogy 

Törökország nem fogja hivatalosan jóváhagyni Finnország és Svédország NATO-tagságát, amíg a két ország nem teszi meg a szükséges lépéseket.

Hogy mik ezek a feltételek, arról nincsenek pontos, nyilvános információk. Az biztos, hogy a török külügyminiszter, Mevlüt Cavusoglu még csütörtökön, tehát Erdogan előtt találkozott Stoltenberggel, és azt nehezményezte, hogy – szerinte – Svédország és Finnország nem hajtotta végre a memorandum minden pontját teljesen. „Ankara konkrét lépéseket szeretne látni” – mondta a török diplomácia vezetője.

A NATO-főtitkár szerint a két várományos ország azonban már teljesítette a török kéréseket, és a teljes jogú NATO-tagságuk mihamarabbi megadását sürgeti.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk