Törvényesítették az eutanáziát Ausztriában

  • narancs.hu
  • 2021. december 18.

Külpol

18 éven felüliek élhetnek a lehetőséggel, két orvosnak jóvá kell hagynia a döntést.

Miután alkotmánybírósági határozat mondta ki, hogy az eutanázia tilalma sérti az alapvető emberi jogokat, az osztrák parlament törvényben legalizálta, és megszabta a feltételeit – írta a Deutsche Welle.

A januártól érvényes jogszabály értelmében a 18 éven felüli gyógyíthatatlan betegek dönthetnek úgy, hogy élnek a „segített öngyilkosság” lehetőségével. Erre engedélyt kell kérniük, és ehhez két orvosnak is hozzá kell járulnia. A törvény kimondja, az egyiküknek palliatív specialistának kell lennie. Az orvosok jóváhagyása és az eutanázia között el kell telnie 12 hétnek, hogy kiderüljön, a beteg szándéka tényleg végleges elhatározás volt. Az érintettnek végrendelkeznie is kell jegyző vagy betegjogi képviselő előtt, csak ezután kaphatja meg a halálos adag gyógyszert.

„Mindannyian azt szeretnénk, ha szeretteink és családtagjaink életük végét is jó egészségi állapotban töltenék, hogy méltóságban töltsék életük alkonyát, hogy megkapják a szükséges támogatást, mert senkit nem szabad haldoklásra ítélni, ha vannak más lehetőségek is. Senkinek sem szabad személyes, anyagi vagy családi okok miatt ezt az utat választania” – idézi az Euronews az új törvény kapcsán Alma Zadic igazságügyi miniszter figyelmeztetését.

Az új jogszabály rendelkezik a hospice ellátás bővítéséről is, és több pénz jut az öngyilkosság megelőzését szolgáló programokra.

A Deutsche Welle felidézi, hogy az osztrák parlamentnek az alkotmánybírósági döntés miatt nem volt sok választása: mivel a jövő évtől nem lehetett volna megtiltani az eutanáziát, muszáj volt kereteket adni az eljárásnak, hogy ne legyen ez a folyamat ellenőrizetlen. Franciaországban és Németországban szintén bírósági határozat legalizálta az eutanáziát, de törvényt még nem alkottak róla. Belgiumban, Luxemburgban, Hollandiában és Spanyolországban már nem számít bűncselekménynek, a portugál elnök, Marcelo Rebelo de Sousa viszont megtagadta az eutanáziát engedélyező jogszabály aláírását.  

Svájcban legális az eutanázia, tavaly ott 1300 ember halt meg így.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?