Trollhadsereg is háborúzik Ukrajna ellen

  • narancs.hu
  • 2022. május 5.

Külpol

A Political Capital kutatása szerint a V4-országok közül Magyarországon a legaktívabbak a trollok, Lengyelországban viszont nem sok sikerrel kecsegtet nyílt Kreml-barát üzeneteket terjeszteni. Ott inkább az embereket próbálják összeugrasztani.

A trollok aktivitását, vagyis a természetellenes online viselkedés formáit és hatásait vizsgálta Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja kapcsán a Political Capital és partnerei – a cseh PSSI, a szlovák IVO és a Sastre Consulting – a visegrádi négyek országaiban idén február 21. és március 31. között.

A Political Capital közleménye szerint a kutatás felfedett egy valószínűleg szervezett trollhálózatot. A Facebook-posztok alatt zajló beszélgetések célzott eltérítésének receptje nagyrészt azonos, de a módszerek és a célok eltérőek a négy országban. Az is kiderült,  hogy a Facebook nem tesz különösebb erőfeszítéseket a trollaktivitás visszaszorításáért az olyan kicsi piacokon, mint a V4-es országok. 

A kutatás egyik fő megállapítása, hogy a V4-országokban ily módon terjesztett üzenetek döntő többsége az orosz vezetés érdekeit szolgálja, bár Szlovákiában más a tapasztalat. 

„Van okunk feltételezni, hogy az inautentikus online aktivitásban részt vevő felhasználók egy részének munkáját koordinálják – a hamis profilok feltűnése mellett is.  Először is, jelenleg kevés reális magyarázatot látunk arra, hogy miért terjesztenék felhasználók tucatjai, néhol százai pont ugyanazt a másolt szöveget Facebook-bejegyzések sokasága alatt. Másodszor, egyes profilok több üzenet terjesztésében is részt vettek. Harmadszor, az üzenetek terjesztésének legaktívabb napjaiban, munkaidőben is folyamatosan érkeztek a kommentek, sok esetben 8-10 alkalommal másolták be őket egy órán belül. Negyedszer, az átmásolt szövegeket gyakran megelőzte egy-egy »bevezető« mondat, de ezek a mondatok is ismétlődtek, más és más felhasználók használták ugyanazokat, ami azt feltételezi, hogy létezik valamiféle »útmutató« az üzenetek »személyesebbé tételére«.” – szögezi le a tanulmány.

A legmagasabb szintű trollaktivitást Magyarországon tapasztalták a kutatás résztvevői, és úgy látták, Magyarországon és Csehországban a legtöbb inautentikus aktivitásban részt vevő profil a Kreml érdekeivel egyező üzeneteket közvetített a főáramú Facebook-beszélgetésekben. A trollhadsereg vezetői a jelek szerint tisztában vannak azzal, hogy – mint a kutatást ismertető közlemény fogalmaz – „nyílt Kreml-barát üzeneteket terjeszteni Lengyelországban nem sok sikerrel kecsegtető stratégia”, ezért a lengyelül írt ismétlődő kommentek célja inkább a társadalmi feszültségek kiélezése és a biztonságérzet aláásása. 

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk