Trump április végéig hosszabbította a társadalmi távolságtartásra vonatkozó előírásokat

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. március 30.

Külpol

Közben New York államben súlyos bűntettekért elítélteket is szabadon bocsátottak a járvány miatt.

Az amerikai elnök április végéig meghosszabbította a társadalmi távolságtartásra vonatkozó előírásokat az Egyesült Államokban - ezt Donald Trump maga jelentette be vasárnap este, a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedéseket irányító kormányzati munkacsoport szokásos napi sajtókonferenciáján a Fehér Házban.

A szabályzat értelmében az embereknek tartózkodniuk kell a társadalmi érintkezés formáitól, nem vehetnek részt - az egyes tagállamok döntései szerinti létszámú - rendezvényeken, és csakis nagyon indokolt esetben hagyhatják el otthonaikat.

Az egészségügyi szakemberek elemzésére támaszkodva Trump kifejtette: a vírus terjedése nem lassul, a járvány az Egyesült Államokban valószínűleg két hét múlva tetőzik. "Június elején az Egyesült Államok már a gyógyulás útján jár majd" - mondta.

A sajtókonferencián Anthony Fauci járványtani szakértő, a kormányzati munkacsoport egyik tagja megismételte a vasárnap délelőtti egyik televíziós interjújában elmondottakat: "teljes mértékben elképzelhető", hogy az Egyesült Államokban egymilliónál is többen fertőződnek meg az új típusú vírussal, és a halálos áldozatok száma elérheti a kétszázezret. A Johns Hopkins egyetem és kórház adatai szerint az Egyesült Államokban vasárnap estig 139 675 esetben állapították meg a vírusfertőzést és 2436 amerikai halt bele a fertőzés nyomán kialakult betegségbe.

Több mint 100 ezer koronavírus-fertőzött van már az USA-ban

Trump 100 ezer új lélegeztetőgépet ígér. Az Egyesült Államokban a Johns Hopkins Egyetem és Kórház péntek délutáni adatai szerint már több mint 100 ezer az új típusú koronavírussal diagnosztizáltak száma, Donald Trump amerikai elnök pénteken 100 ezer lélegeztetőgépet ígért az elkövetkező 100 napra.

Mindeközben  New York állam kormányzója, Andrew Cuomo az Egyesült Államokat is sújtó koronavírus-járvány miatt börtönbüntetésüket töltő elítéltek szabadon bocsátását rendelte el, köztük olyanokét is, akik gyermekeket erőszakoltak meg - jelentette vasárnap este a Breitbart News című portál.

A portál értesülései szerint New York állam egyik börtönéből több mint ötven elítéltet bocsátottak szabadon, köztük nyolcan szexuális bűncselekményeket követtek el, hárman gyermekeket erőszakoltak meg. A bűnözőket annak ellenére is kiengedték, hogy New York állam bíróságai szerint a gyermekek elleni szexuális bűncselekményekre vetemedők általában ismételten prédájuknak tekintik a kiskorúakat.

New York állam büntetés-végrehajtási intézeteinek igazgatósága vasárnap este a helyi médiához eljuttatott közleményben azzal magyarázta a döntést, hogy az új típusú koronavírus gyorsan terjed a börtönökben is.

Szökjenek meg velünk: papírba csomagolt reszelő a szobafogságra ítélteknek!

Úgy, hogy közben sem önmagukat, sem másokat nem sodornak veszélybe. Ha már a lábát csak a közértig teheti ki, tárja ki ablakát a világra, s benne Magyarországra! Ezen a héten is becsempészünk Önnek egy éles reszelőt, hogy megszabaduljon a rácsoktól. Ismét az e heti nyomtatott Magyar Narancs ot ajánljuk figyelmébe!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?