Trump ikonikusnak nevezte a képeket, amelyek a merénylet után készültek róla

  • narancs.hu
  • 2024. július 15.

Külpol

"A politikai közbeszéd nagyon elmérgesedett, le kell nyugodnunk" – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök.

„Nem kellene itt lennem, halottnak kellene lennem” – mondta újságíróknak Donald Trump a magánrepülőgépén a republikánus párt Milwaukeeban megrendezett jelölőgyűlésére tartva. A volt elnök szerint csak a szerencsének köszönheti, hogy életben maradt, a lövés pillanatában ugyanis éppen jobbra fordította a fejét, hogy elolvasson egy illegális migrációról szóló táblázatot – írja a New York Post, amelyet a Telex idéz.

A politikusra több lövést is leadott egy merénylő szombaton, a színpadtól mintegy 130 méterre levő raktárépület tetejéről. Egy találta el Trumpot, aki a fülén sérült meg. A további lövések a nézők közé csapódtak, egy ember meghalt, ketten súlyosan megsérültek. A merénylőt a helyszínt biztosító mesterlövészek azonnal lelőtték. 

A New York Post beszámolója szerint a republikánus elnökjelölt füle be volt kötve, ezt leszámítva jó állapotban volt, a stábja viszont nem engedte, hogy kép készüljön róla. A gépen utazó újságíróknak megmutatott egy zúzódást is a jobb alkarján, amit akkor szerzett, amikor a biztonságáért felelős ügynökök a lövés után a földre lökték. Mint mondta, a cipője is emiatt esett le, ezért hallható a merényletről szóló videófelvételeken, ahogy azt mondja az őt fedező ügynököknek, hogy hadd vegye fel a cipőjét.

Trumpról a merénylet után több ikonikus fotó is készült, ahogy véres arccal, az öklét felemelve vezetik le a színpadról. A volt elnök az újságíróknak azt mondta, tisztában van az erről készült fényképek jelentőségével.

„Sokan azt mondják, hogy ez a legikonikusabb fotó, amit valaha láttak. Igazuk van, ráadásul nem haltam meg. Általában meg kell halnia az embernek ahhoz, hogy ilyen ikonikus kép készüljön róla” – mondta.

Egy korábbi interjúban Trump azt mondta, azért döntött úgy, hogy felemeli a kezét, amikor a titkosszolgálat levezette a színpadról, hogy tudassa az ott lévőkkel, jól van, „és Amerika megy tovább, megyünk előre, hogy erősek vagyunk”.

Joe Biden amerikai elnök is megszólalt a merényletkísérlet másnapján.

„Mindannyiunknak hátrébb kell lépni egyet, emlékeztetnünk kell magunkat, hogy mindannyian egymás szomszédai vagyunk,” mondta Joe Biden vasárnap este a Fehér Ház Ovális Irodájából intézett tévébeszédében, melyet a 444 idéz. Az elnök úgy fogalmazott:

„Nem engedhetjük, hogy az erőszak normalizálódjon. A politikai közbeszéd nagyon elmérgesedett, le kell nyugodnunk.”

Az elnök emlékeztetett: "az Egyesült Államokban a nézeteltéréseinket az urnáknál, szavazatokkal oldjuk meg, nem pedig golyókkal". Minden amerikait arra kért, hogy kötelezze el magát újra amellett az elv mellett, hogy az erőszak sohasem lehet válasz.

Az FBI szerint a Trump ellen merényletet elkövető férfi egyedül cselekedett, és egyelőre nem találják nyomát annak, hogy valamilyen mentális betegségben szenvedett volna vagy bármilyen ideológiát követett volna. Christopher Wray, a Szövetségi Nyomozó Iroda hangsúlyozta, hogy még a nyomozás még kezdeti szakaszban van, fő céljuk, hogy feltárják a húszéves támadó indítékát. Megerősítették, hogy az apja által legálisan vásárolt AR-15-ös gépkarabélyt használta, és az autójában gyanús szerkezetet találtak, amelyet laboratóriumban fognak megvizsgálni. Az ügyben mind gyilkossági kísérlet, mind pedig belső terrorizmus címén vizsgálatot folytatnak. Az FBI nagy erőket összpontosít arra, hogy felderítsen minden esetleges fenyegetést, amely a hétfőn kezdődő republikánus nemzeti konvenciót érintheti.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk