Vizsgálja az Európai Ügyészség a lombkorona nélküli lombkoronasétányt

  • narancs.hu
  • 2024. július 15.

Belpol

Noha Magyarország nem tagja a szervezetnek, a nyírmártonfalvi eset áttörte a határokat.

Az Integritás Hatósághoz (IH) 2022 novemberi megalakulásuk óta 324 bejelentés érkezett. Ebből 40 esetben indítottak vizsgálatot és 10 ügyet zártak le – tudta meg a Népszava. Az IH a lapnak küldött válaszában kiemelte, nem csak bejelentések nyomán, hanem saját hatáskörben is indíthat vizsgálatot. Feladata többek közt, hogy az uniós források szabályos elköltését vizsgálja. Tevékenységéről a magyar parlamentnek és az Európai Bizottságnak is be kell számolnia.

Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország (TI) jogi igazgatója, valamit az Integritás Hatóság korrupcióellenes munkacsoportjának tagja szerint ezek a számok egyáltalán nem számítanak rossznak. "Egy 80-100 fős hatóságról van szó, ha meggondoljuk, egy közepes méretű település (nem megyeszékhely) rendőrkapitányságának közrendvédelmi és bűnügyi állománya nagyságrendileg ugyanez a létszám lehet."

A TI jogi igazgatója szerint a jelenlegi bejelentésszám feltehetően idővel csökkenni fog. "Most még él a „Kádár-titkárság faktor”, vagyis

akik már mindennel próbálkoztak, de nem jött össze, nem foglalkoztak az ügyükkel, új lehetőségként tekintettek a hatóságra.

Viszont a kezdeti felfutás után elkezd tisztulni a kép, az emberek is rájönnek, hogy milyen ügyekkel foglalkozik az IH. Végül az oda nem illő esetek szép lassan kikopnak."

A lezárt esetek 80 százaléka vagy eljárás kezdeményezésével vagy feljelentéssel végződött. 

Volt két olyan eset is, ahol nem tudták egyértelműen megállapítani a visszaélést, de figyelemmel kísérték az ügy további fejleményeit, az egyik ilyen ügy a 60 milliós uniós támogatásból épített lomb nélküli lombkoronasétány ügye.

Ligeti a lapnak azt mondta, a nyírmártonfalvi lombkoronasétány ügyét már az Európai Ügyészség vizsgálja, miután a jogvédő szervezet is bejelentést tett az uniós hatóságnál.

„Ez egy frontáttörésnek minősült, mivel Magyarország nem tagja az Európai Ügyészségnek, amely ezért elméletileg nem köteles eljárni. Végül mégis az a belső döntés született, hogy az uniós források tekintetében mindig van hatásköre az Európai Ügyészségnek”

– mondta Ligeti Miklós.

A lombkoronasétány ügyében elvileg itthon is vizsgálódnak. Még májusban Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője írásbeli kérdéssel fordult Polt Péterhez azzal kapcsolatban, hogy szabályos volt-e a nyírmártonfalvai lombkorona sétány uniós támogatásának felhasználása. Miután a legfőbb ügyész a kérdést „tartalmilag feljelentésként” értékelte, azt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatóságának továbbította. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk