Trump ismét többséget szerzett két jelölőgyűlésen

  • Narancs.hu/MTI
  • 2024. március 3.

Külpol

Kedden egyszerre tizenöt államban döntenek a republikánus elnökjelölt személyéről. A vetélytárs, Nikki Haley hátrányban van.

Donald Trump győzelmét hozták az Amerikai Egyesült Államok Michigan és Missouri államában szombaton tartott republikánus elnökjelölő gyűlések, ezzel a korábbi amerikai elnök tovább növelte előnyét Mikki Haley-vel szemben.

Donald Trump a Grand Rapidban tartott Michigan állambeli elnökjelölő konvención megkapta mind a 39 delegálti szavazatot. Az államban még kedden egy helyi törvény miatt szavazófülkés előválasztást is kellett tartani, ahol további 16 delegálti szavazatot lehetett megszerezni. Akkor Donald Trump a szavazatok 68 százalékával győzött, míg Nikki Haley 26 százalékot ért el, így a korábbi elnök 12, míg kihívója 4 delegáltat szerzett meg. Az összegzések szerint a Michigan államban megszerezhető összesen 55 delegálti szavazatból Donald Trump 51-et nyert el.

Missouri államban szombaton délután jelölőgyűléseken döntöttek a regisztrált republikánus választók az elnökjelölt személyéről, ott Donald Trump mind az 51 elnyerhető delegálti szavazatot megszerezte.

Idaho államban szintén szombaton tartották a jelölőgyűléseket, az eredményt később hozzák nyilvánosságra. Az előrejelzések szerint Donald Trump esélyes a 32 delegálti szavazat megszerzésére.

A fővárosban, Washington DC-ben három napon keresztül zajlik a republikánus előválasztás, vasárnap este zárul. A fővárosban az országos elnökjelölő konvencióra küldött 19 delegált szavazatáért versenyez Donald Trump és Nikki Haley. A washingtoni idő szerint szombat esti összegzések szerint Donald Trump már 212 delegálti szavazattal rendelkezett, szemben a Nikki Haley által megszerzett 24 vokssal.

A júliusi országos elnökjelölő konvencióra

az elnökjelöltség elnyeréséhez Donald Trumpnak 1215 delegált szavazatát kell elnyernie.

Trump kampányvezetői szerint a szükséges számot akár március közepére elérhetik.

Az Egyesült Államokban kedden lesz az előválasztási szupernap, az úgynevezett szuperkedd, amikor az ország 15 államában döntenek a republikánus szavazók az elnökjelölt személyéről, azaz mintegy 800 delegálti szavazatról.

A szuperkedden, azaz március 5-én a demokraták is előválasztásokat tartanak, amelyeken Joe Biden, hivatalban lévő elnök a toronymagas esélyes, és valószínűleg közelebb kerül ahhoz, hogy hivatalosan ismét a Demokrata Párt elnökjelöltje legyen, majd az újraválasztásért induljon novemberben.

Az MTI arról is ír, hogy Orbán Viktor miniszterelnök március 7-én Washingtonban Kevin Roberts-szel, a leghíresebb amerikai konzervatív kutatóintézet, a Heritage Alapítvány elnökével folytat panelbeszélgetést az Egyesült Államok és Magyarország kapcsolatainak jövőjéről, valamint „a magyar stratégiai gondolkodásról a kialakuló globális biztonsági, gazdasági és társadalmi konfliktusok korszakában”, március 8-án pedig a magyar kormányfő Donald Trump korábbi amerikai elnökkel tárgyal Floridában.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk