Trump nem áll le: amerikai konzulátust nyitna Grönlandon

  • narancs.hu
  • 2019. augusztus 24.

Külpol

Hisz' Grönlandnak megnövekedett a gazdasági és geopolitikai szerepe.

Az amerikai külügy konzulátust nyitna Grönlandon – írja a 444.hu a Guardian cikke alapján. Az ok nem más, minthogy a Dániához tartozó szigetnek megnövekedett gazdasági és geopolitikai szerepe. Mindez a tárca egy, a Kongresszusnak címzett levéléből derült ki, amiben a terv előnyeit is felsorolták.

Nuuk városban nyitnák meg az amerikai konzulátust, mindez egy nagyobb stratégiaváltás része lenne, amely a sarkvidékeken szorgalmazna nagyobb amerikai jelenlétet.

Grönlandon és környékén feltehetően a föld alatt lévő gáz és egyéb értékes anyagok iránt nemcsak az Egyesült Államok, de Oroszország és Kína is érdeklődést mutat.

Viccesnek tűnő, de komoly politikai vita alakult ki Dánia és az Egyesült Államok között, miután Trump bejelentette, hogy megvenné Dániától Grönlandot. A dán miniszterelnök, Mette Frederiksen abszurd felvetésnek nevezte az ötletet, Trump pedig a dán reakciót „utálatosnak” titulálta. Később a két politikus telefonon is beszélt, ekkor már az amerikai elnök csodálatos nőnek nevezte Frederiksent, és nagyra méltatta a szerinte nagyon jó amerikai-dán kapcsolatokat.

Trump tett egy kósza ígéretet a grönlandiaknak, megnyugtatásként

Állítólag nem áll szándékában sok emeletes monstrumot építeni a helyiek házai közé. De a sziget megvásárlásáról nem tett le.

Az amerikai külügy szerint a létesítendő amerikai konzulátus feladata lenne az is, hogy erősítse a kapcsolatot a grönlandi civilszféra, a politikai szervek és az USA között.

Az amerikaiaknak korábban volt már konzulátusuk Grönlandon, Dánia náci megszállása után, azt azonban 1953-ban bezárták.

Figyelmébe ajánljuk