Trump: "Soha nem ismerjük el a vereséget"

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. január 6.

Külpol

A bukott elnök szerint a republikánus képviselők gyengék.

Donald Trump szerdán Washingtonban összegyűlt hívei előtt kijelentette, hogy soha nem fogja elismerni vereségét, illetve Joe Biden demokrata párti elnökjelölt győzelmét az elnökválasztáson. Trump ismét választási csalásokra hivatkozott, és felszólította alelnökét, Mike Pence-t hogy ne hirdesse ki Joe Biden győzelmét a kongresszus két házának együttes ülésén.

 "Soha nem adjuk fel, soha nem ismerjük el a vereséget" - hangoztatta a Fehér Ház közelében található Ellipse parkban tartott megmozduláson. 

A Trump által szervezett tüntetés résztvevői a kongresszus együttes ülése ellen tiltakoztak, amelyen várhatóan megerősítik Joe Biden novemberi elnökválasztáson aratott győzelmét. A tüntetés után többen be is törtek a Capitoliumba, ahol az ülés zajlik. 

Donald Trump beszédében felszólította alelnökét, Mike Pince-t hogy ne hirdesse ki Joe Biden győzelmét a kongresszus rendkívüli ülésén. A leköszönő elnök "gyengéknek" nevezte a republikánus képviselőket.

"Ha Mike Pince helyesen jár el, megnyerjük a választásokat" - mondta az elnök Washingtonban összegyűlt hívei előtt. "Ha nem ezt teszi, szomorú lesz ez a nap az országunknak" - tette hozzá, sejtetve, hogy kételkedik a helyettese magatartásában.

Pence nem sokkal később kijelentette: nincs felhatalmazása arra, hogy egyoldalúan elutasítsa az elektori szavazatok kihirdetését

A hivatalban lévő alelnök elnököl a képviselőház és a szenátus együttes ülésén, amelyen hivatalosan bejegyzik az elektorok Joe Bidenre leadott szavazatát. A levezető elnök szerepe szigorúan protokoláris.

A Politico közben Trump-közeli forrásokra hivatkozva arról ír, hogy az elnök már belátja, hogy nem fogja tudni megakadályozni Joe Biden beiktatását, azt ugyanakkor magánbeszélgetések során is fenntartja, hogy egy "fair" választást megnyert volna.

A cikk szerint Trump azért nem engedi el hivatalosan a választási eredmény megkérdőjelezését, hogy ezáltal is reflektorfényben maradjon és pénzügyi támogatásra sarkallja híveit.  

Figyelmébe ajánljuk