Úgy tűnik, a svájciak nagy része támogatja az azonos neműek házasságát

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 26.

Külpol

Népszavazást tartanak vasárnap az országban.

Vasárnap népszavazást tartanak Svájcban a melegházasságról és arról, hogy ugyanazok a jogok járjanak a homoszexuális házaspároknak, mint a heteroszexuálisoknak. Az exit-pollok alapján úgy tűnik, hogy a társadalom nagy része, több mint 60 százalék támogatja a melegházasságot, írja a BBC.

Svájcban 2007 óta engedélyezik a bejegyezett élettársi kapcsolatot az azonos nemű pároknak is, ám még így sem illetik ugyanazok a jogok őket, mint a heteroszexuálisokat. A népszavazás tétje most például az, hogy a homoszexuális párok is örökbe fogadhassanak gyerekeket, vagy hogy a leszbikus házastársak spermadonorok segítségével vállalhassanak gyereket.

A melegházasságot támogatók örömüket fejezték ki az előrejelzéseket látva, a konzervatív politikai pártok és vallásos csoportok viszont arról beszéltek, hogy az azonos neműek házasságának engedélyezése aláásná a tradícionális családmodellt.

Az elmúlt húsz évben a legtöbb nyugat-európai országban elismerték a melegházasság intézményét, de Svájcban az ilyen nagy jelentősségű döntésekhez országos népszavazást kell tartani.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Neked ajánljuk

Ha hagyják létezni az irodalmat

  • Proics Lilla

A szeptember 29. és október 2. közt rendezett Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon Szlovákia lesz a díszvendég. Ennek apropóján kérdeztük Orcsik Rolandot, aki a Tiszatáj folyóiratban megjelenő szlovák összeállítás bemutatóján vesz részt, és Deczki Saroltát, aki a szlovák és magyar irodalmi trendekről szóló beszélgetést moderálja péntek délelőtt a szlovák díszvendégstandon.