Német választás: délután kettőig 36,5 százalék adta le a voksát

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 26.

Külpol

Ehhez azonban még hozzá kell adni a levélszavazatokat.

A választásra jogosultak 36,5 százaléka szavazott Németországban a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson délután 14 óráig vasárnap - írja a Politico a német választással foglalkozó blogján.

Ahogy a lap megjegyzi, a 2017-es Bundestag-választáson 14 órakor már 41,1 százalékos részvételi arányt regisztráltak, ugyanakkor a két eredményt nem lehet összehasonlítani, mert az idei adat még nem tartalmazza a levélben szavazók adatait, így a 36,5 százalék nem pontos adat.

Választási szakértők szerint ráadásul a koronavírus-járvány miatt a levélben szavazók aránya jelentősen növekedhet a 2017-es 28,6 százalékhoz képest, akár az 50 százalékot is elérheti.

A második világháború utáni 20. Bundestag - szövetségi gyűlés - megválasztására  jogosult 60,4 millió állampolgár 18 óráig szavazhat az egyéni képviselőjelöltekre és tartományonként felállított pártlistákra.

Két tartományban, Berlinben és Mecklenburg-Elő-Pomerániában helyi törvényhozási választást is tartanak.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Neked ajánljuk