Német választás: ma eldől, ki követi Angela Merkelt

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021. szeptember 26.

Külpol

Több mint 60 millió német választ ma új szövetségi parlamentet.

Elkezdődött a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás vasárnap reggel Németországban.

A második világháború utáni 20. Bundestag – szövetségi gyűlés – megválasztására jogosult 60,4 millió állampolgár reggel 8 órától este 18 óráig szavazhat az egyéni képviselőjelöltekre és tartományonként felállított pártlistákra. Országszerte mintegy 60 ezer szavazókör nyitott meg, a választás lebonyolításában több mint 650 ezer önkéntes vesz részt. Két tartományban, Berlinben és Mecklenburg-Elő-Pomerániában helyi törvényhozási választást is tartanak.

A Bundestag-választásról a szavazóhelyiségből távozó választók megkérdezése alapján készített felmérések (exit poll) közvetlenül az urnazárás után jelennek meg. A koronavírus-járvány miatt valószínűleg minden korábbinál többen szavaznak levélben, ami várhatóan torzítja az exit pollokat. A hivatalos előzetes végeredmény hétfőre várható.

A felmérések alapján a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) 2005 óta megszakítás nélkül kormányzó szövetsége csak a második helyet éri el, támogatottsága történelmi mélypontra süllyed, és akár ellenzékbe is szorulhat. A pártszövetség a legutóbbi, 2017-ben tartott Bundestag-választáson elért 32,9 százalék után a szavazatok 21-23 százalékát szerezheti meg.

A legtöbb szavazatot várhatóan az eddigi koalíciós társ, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) gyűjti össze, 23-25 százalékra számíthat a 2017-es – történelmi mélypontot jelentő – 20,5 százalék után.

Az esélyes kancellárjelöltekről, a zöldpárti Annalena Baerbockról, a CDU elnökéről, Armin Laschetről és a szociáldemokrata Olaf Scholzról korábban írt a magyarnarancs.hu, itt, itt és itt.

 

„Guten morgen, érkezik Orbán Viktor rémálma?! címmel” – adott ki közleményt Ujhelyi István európai parlamenti képviselő, aki Berlinben, a szociáldemokraták központjában követi a németországi szövetségi parlamenti választásokat. Szerinte ez a nap egész Európa számára sorsfordító. „Az elmúlt tizenhat évben a kereszténydemokrata Angela Merkel meglehetősen pragmatikusan vezette az országot, a stabilitás és kiszámíthatóság respektálható állandósága mellett persze nem mehetünk el amellett sem, hogy a leköszönő kancellár a német gazdasági érdekeket sokszor fájóan az európai elvek és értékek elé helyezte; Orbánnak és rezsimjének is ezért tűrt el oly sok mindent, amit a Fidesz elnöke haramiaként sokáig ki is használt. Most azonban nagyon úgy tűnik, hogy – persze várjuk ki a végét, de – teljes fordulat következik Németországban és a kereszténydemokrata dominancia után egy baloldali, sőt zöld-baloldali szövetség veheti kezébe az irányítást” – írta a magyar képviselő. Szerinte az esélyes kancellárjelölt, Olaf Scholz kiváló politikus, „de nem egy szabadságharcos típus. Azt nem várhatjuk tőle, hogy esetleges kancellári győzelme esetén már másnap fenéken rúgja az európai értékeket meggyalázó illiberálisokat. Azt viszont biztosan várhatjuk tőle, hogy határozott, a merkeli egyensúlyozásnál markánsabb értékválasztást és irányt mutat majd az európai közösségnek; világosan szembe menve az EU-t szétrobbantani akaró kalandorokkal”. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

KOLOZSVÁR DRÁMÁZAT DRÁMAÍRÓ PÁLYÁZAT MAGYAR DRÁMA

ELŐZŐ CIKK A ROVATBANTöbb mint tíz éve nem adtak ki annyi könyvet, mint 2020-ban

Több mint tíz éve nem adtak ki annyi könyvet, mint 2020-ban

NEKED AJÁNLJUK

 

Figyelmébe ajánljuk